NOS NieuwsAangepast

Storm leidt tot chaos in Midden-Nederland; centrum Almere gesloten

Harde windstoten bij Scheveningen

De zware westerstorm zorgt voor grote chaos in Midden-Nederland. Het lucht- en treinverkeer ligt plat, vrachtwagens kantelen en er is veel schade door omvallende bomen en rukwinden. Voor zover bekend is er desalniettemin nog niemand ernstig gewond geraakt, meldt de politie.

Het KNMI heeft code rood afgekondigd voor de provincies Zuid- en Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel en het IJsselmeergebied wegens zware windstoten. Tussen 10.00 en 13.00 uur kan de wind zoveel schade, letsel en overlast veroorzaken dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn, waarschuwt het KNMI. In Almere wordt het hele centrum gesloten. De politie zegt: "ga er niet heen en blijf thuis."

Rijkswaterstaat raadt mensen af de weg op te gaan als het niet strikt noodzakelijk is. "Het gaat helemaal mis op de weg", zegt ook Wijnand Zwaan van de ANWB. "Er zijn heel veel vrachtwagens gekanteld, vooral op bruggen."

De Verkeersinformatie Dienst (VID) telde in de loop van de ochtend maar liefst 25 omgewaaide vrachtauto's. Tientallen wegen zijn dicht door ongelukken.

De dijk Lelystad-Enkhuizen is gesloten voor alle verkeer. Dat geldt ook voor de weg over de Oosterscheldekering en de Zeelandbrug. Ook is de A4 in beide richtingen gesloten omdat er platen van de Ketheltunnel op de weg dreigen te waaien.

Luchthaven Schiphol heeft om 11.15 uur al het vliegverkeer gestaakt. Verschillende vliegtuigen zijn uitgeweken naar Brussel. Krap een uur later werden een aantal vluchten voorzichtig hervat.

NS heeft om 11.00 uur het treinverkeer in grote delen van Nederland platgelegd. Problemen met de bovenleiding en takken maakten het spoor onveilig. Bij sommige regiovervoerders in het noordoosten van het land rijden nog wel treinen.

De hal van station Den Haag Centraal is ontruimd, vanwege problemen met het glazen dak. Ook is de omgeving van Almere CS ontruimd, omdat er glazen dakplaten naar beneden zijn gekomen en nog los hangen. Tussen Gouda en Alphen aan den Rijn was een "aanrijding met een trampoline".

Pretparken en dierenparken nemen maatregelen

In Helmond is een dak van een ROC gewaaid. De school is gesloten. In Apeldoorn stortte een gevel van een appartementencomplex in.

De politie en 112 worden door het hele land platgebeld. Het nummer kan daardoor lastig te bereiken zijn, waarschuwt de politie. "Bel alleen in levensbedreigende situaties", luidt het devies.

In verband met de storm blijft Dierenpark Amersfoort de hele dag dicht. Het besluit is genomen omdat bezoekers gevaar kunnen lopen door afbrekende takken van bomen. Het dierenpark kan de veiligheid van de bezoekers niet garanderen, maar zegt dat die van de dieren niet in gevaar is.

Ook het dierenpark Rhenen neemt maatregelen: de panda's uit China zijn naar binnen gehaald, net als de roofdieren. Pretpark de Efteling sluit de achtbanen zolang de storm voortduurt. De Nationaal Park de Hoge Veluwe is gesloten; het Kröller-Möllermuseum en de beeldentuin zijn ook dicht voor publiek.

Zware wind

De wind gaat in de loop van de ochtend steeds harder waaien. Op meerdere plekken is al windkracht 11 gemeten, op sommige plekken werd bijna een orkaankracht van 12 gehaald. Op veel andere plekken worden windstoten verwacht met uitschieters tot 130 kilometer per uur.

Weerstation de Bilt heeft rond 10.00 uur de zwaarste windstoot gemeten sinds de "extreme januaristorm" van 1990. De windstoot was 122 km/uur. Het record bij het meetstation staat op 133 km/uur.

Nederland heeft tot in ieder geval 14.00 uur te maken met de zware westerstorm. De wind, die uit west tot noordwest komt, neemt in de tweede helft van de middag sterk af. Boven land is de wind dan matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig. De regen trekt vanochtend naar het oosten weg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl