In Stadskanaal is een streekbus met passagiers en al te water geraakt.
NOS NieuwsAangepast

Stormschade 'fors meer dan' 10 miljoen

De westerstorm die op sommige plekken met windsnelheden van 130 kilometer per uur over Nederland raast, laat een spoor van vernieling achter. De schade zal naar schatting "fors meer" worden dan 10 miljoen euro, zegt het Verbond van Verzekeraars.

Almere heeft een deel van het stationsgebied gesloten. Het station zelf blijft in ieder geval tot 17.00 uur dicht. Gedurende een aantal uur was ook het stadscentrum niet bereikbaar. Dat is inmiddels vrijgegeven.

Rondwaaiend puin maakte het op sommige plekken te gevaarlijk om op straat te gaan. De politie zegt: "ga er niet heen en blijf thuis." Tientallen mensen zijn met bussen naar het stadhuis gebracht.

De omgeving van Almere CS was al eerder ontruimd, omdat er glazen dakplaten naar beneden zijn gekomen en nog los hangen. Bij een van de World Trade Center-gebouwen vloog bouwmateriaal het rond. Ook een reclamezuil viel om door de harde wind.

Reclamezuil valt om in Almere door de harde wind

Door problemen met glazen daken werden ook het centraal station in Den Haag en de beursvloer in Amsterdam gesloten.

In Apeldoorn is een gevel van een appartementencomplex losgekomen. In Helmond zijn dakdelen van een school gewaaid. Iets vergelijkbaars gebeurde bij een vestiging van de Universiteit van Amsterdam. In de Rotterdamse Landmanstraat waaide het complete dak van een appartementencomplex en in Dordrecht werd een appartementencomplex ontruimd.

In Olst en Enschede vielen doden door de storm. De politie onderzoekt nog of een derde dode, in Vuren, ook door de storm om het leven kwam: hij viel door een plexiglasconstructie.

In Amsterdam werd een voetganger geraakt door een omgewaaide steiger.

Bus te water

Op de weg is vooral het vrachtverkeer flink getroffen. De verkeersinformatiedienst heeft meer dan dertig gekantelde vrachtauto's geteld.

In Stadskanaal is een lijndienstbus in het kanaal beland. De inzittenden konden ontsnappen door het raam in te slaan met een noodhamer. Niemand raakte gewond.

De tientallen wegen die waren gesloten voor verkeer, worden mondjesmaat weer vrijgegeven.

De NS heeft het treinverkeer stilgelegd in heel Nederland. Op het spoor was het te gevaarlijk door beschadigde bovenleidingen en puin op het spoor. Enkele regionale vervoerders in gebieden waar het minder hard waait rijden nog wel.

Schiphol legde een klein uur alle vluchten stil vanwege de storm. Vanaf 12.00 uur werd voorzichtig het vliegverkeer hervat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl