Vader Sharleyne (8) noemt vrijspraak van moeder 'enorme flater'

ANP
Geschreven door
Tomas Riemens
redacteur Online

De vader van de 8-jarige Sharleyne, die in 2015 dood werd gevonden onderaan een flat in Hoogeveen, vindt het onbegrijpelijk dat haar moeder is vrijgesproken. Volgens de rechtbank is doodslag niet bewezen. De advocaat van moeder Hélène J. spreekt van een opluchting.

Vanmiddag oordeelde de rechtbank in Assen dat er niet genoeg bewijs is dat J. haar dochtertje heeft gewurgd en vervolgens van de tiende verdieping naar beneden heeft laten vallen of gegooid. Volgens de rechtbank zijn meer oorzaken mogelijk voor het letsel dat bij Sharleyne is vastgesteld.

Advocaat Paul van Jaarsveld zegt dat uit het vonnis kan worden afgeleid dat zijn cliënt onschuldig is. De vader van Sharleyne, Victor Remouchamps, is het daar absoluut niet mee eens. "De rechtbank slaat hier een enorme flater", zegt hij tegen de NOS.

De rechtbank heeft al het bewijs en de deskundigen aan de kant geschoven.

Vader Victor Remouchamps

Hij kan nauwelijks geloven dat J. is vrijgesproken. Door zijn inspanningen werd zijn ex-partner drie jaar na de dood van zijn dochter alsnog vervolgd. Hij liet dossiers zien aan hoogleraren, een patholoog-anatoom en oud-rechercheurs.

Dit leidde ertoe dat het Openbaar Ministerie drie weken geleden tien jaar cel eiste tegen J. en vroeg om een schadevergoeding voor de vader van Sharleyne. "Maar de rechtbank heeft al het bewijs en de deskundigen aan de kant geschoven", zegt Remouchamps.

Wat er in de nacht van 7 op 8 juni nu wel met Sharleyne is gebeurd, blijft onduidelijk. "Dat is een vraag die blijft hangen", zegt verslaggever Lidwien Gevers, die de zaak volgde. "Maar een rechtbank kan niet iemand veroordelen omdat het waarschijnlijk wel zo gegaan zal zijn." Omdat er volgens de rechter geen keihard bewijs was, volgde vrijspraak.

Gejuich na uitspraak

Nadat het vonnis was uitgesproken, klonk gejuich in de rechtszaal. Volgens de advocaat van J. kwam die reactie van bekenden van de verdachte. "Het is niet zo dat zij niet van de ernst van de zaak doordrongen zijn", zegt hij. "Daarom was het juist een grote opluchting. Zij hebben dit alleen op een onhandige manier geuit."

De rechter reageerde fel op het gejuich:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Gejuich na vrijspraak moeder Sharleyne

De vader van Sharleyne noemt het gejuich veelzeggend. Hij zegt dat de omgeving van J. er alles aan deed om een celstraf te voorkomen. Volgens hem toonde de moeder tijdens de rechtszaak ook zelf geen berouw. "Het is een groot toneelspel."

'We trekken alles uit de kast'

De advocaat van J. wijst erop dat de vader al voor juni 2015 antipathie had tegen de moeder van Sharleyne. "Er is veel narigheid over mijn cliënt uitgestort", zegt raadsman Van Jaarsveld. Ze is tijdens het onderzoek afgeluisterd en heeft vastgezeten. Hij zegt dat zijn cliënt nu eindelijk de tijd krijgt om alles te verwerken.

Maar voor vader Remouchamps betekent het vonnis van vanmiddag niet het einde van deze zaak. Hij wil er naar eigen zeggen alles aan doen om de waarheid over de dood van zijn dochter boven tafel te krijgen. "Nu trekken we alles uit de kast."

Het Openbaar Ministerie is teleurgesteld in de uitspraak. Er komt waarschijnlijk een hoger beroep, zegt verslaggever Lidwien Gevers. Volgens het OM is er wel genoeg bewijs tegen J. en had de rechtbank ook moeten meenemen dat zij na haar arrestatie zweeg over wat er was gebeurd in de nacht van 7 op 8 juni 2015.

STER Reclame