NOS NieuwsAangepast

Moeder van Sharleyne (8) voor de rechter, en dat komt door de vader

Het is inmiddels alweer drie jaar geleden, de val van de 8-jarige Sharleyne van de tiende verdieping van een flat in Hoogeveen. De moeder van het meisje moet vandaag voor de rechter verschijnen. Dat een rechtbank naar de zaak kijkt, is te danken aan de vader van het 8-jarige meisje. Politie en justitie hadden het onderzoek in eerste instantie gesloten omdat ze geen bewijs voor een misdrijf konden vinden.

"Toen ze me vertelden dat Sharleyne van de flat was gevallen, stond ik meteen op scherp", vertelt Victor Remouchamps, de vader van het 8-jarige meisje. "Drie weken voor haar overlijden heb ik jeugdzorg nog gewaarschuwd. Dat ze haar uit dat huis moesten halen omdat het daar niet veilig was. En dan wordt ze om 01.30 uur 's nachts onderaan de flat gevonden. Dood, met een knuffel naast zich."

Na de dodelijke val werd de moeder van Sharleyne aangehouden, maar het Openbaar Ministerie liet haar na enkele dagen gaan. Wat er met het meisje was gebeurd, was volgens het OM niet te achterhalen. Haar vader nam hier geen genoegen mee en begon zijn eigen onderzoek. Honderden uren stak hij in het oplossen van de zaak. Daarbij kreeg hij hulp van allerlei deskundigen.

In deze video vertelt vader Victor Remouchamps over zijn strijd voor gerechtigheid voor zijn dochter.

Na de dood van zijn dochter Sharleyne wilde Victor maar één ding: gerechtigheid

Toen Remouchamps eenmaal het complete strafdossier mocht inzien, kon hij niet geloven dat het OM de zaak had gesloten. "Justitie maakte me in eerste instantie wijs dat mijn dochter van 8 mogelijk zelfmoord had gepleegd. Als je dan later het dossier leest, word je woedend. Er zaten geen klimsporen op de reling. Er waren geen sporen dat ze uit het raam was geklommen. En er waren vermoedens dat de sporen in haar slaapkamer in scène waren gezet. Dat maakte me ontzettend kwaad."

Remouchamps liet het dossier zien aan verschillende hoogleraren, een patholoog-anatoom en oud-rechercheurs. "We hebben het bewijs zo sterk opgebouwd, dat ze er niet omheen konden. De zaak moest wel worden heropend."

Het gerechtshof gaf hem gelijk en oordeelde dat er voldoende aanleiding was om de moeder strafrechtelijk te vervolgen. Het OM erkende dat het eerste onderzoek niet volledig is geweest en heropende de zaak. Inmiddels verdenkt het OM moeder Hélène J. ervan dat ze haar dochter heeft geprobeerd te wurgen. Daarna zou ze Sharleyne van de tiende verdieping van hun flat hebben gegooid.

Het heeft me mijn baan gekost. Mijn carrière. Maar het was het een of het ander. Het enige dat ik wil is haar eer herstellen.

Victor Remouchamps

De heropening van de zaak was een grote opluchting voor Remouchamps. "Je weet dat je op de goede weg bent. En dan ga je door. Alle reacties onder krantenartikelen heb ik gelezen. Met mensen uit de omgeving heb ik gesproken. Je blijft zoeken naar nieuw bewijs." Hij stak er duizenden uren in. "Het heeft me mijn baan gekost. Mijn carrière. Maar het was het een of het ander. Het enige dat ik wil is haar eer herstellen. Gerechtigheid."

Vandaag is de eerste keer sinds de begrafenis van Sharleyne dat Remouchamps zijn ex-vriendin weer ziet. "Ik ben er erg gespannen over. Hoe kan iemand zo liegen over wat er is gebeurd?" Hij wil zijn ex het liefst zelf vragen stellen tijdens de zitting, maar dat mag niet van de rechtbank. "Ik ga zeker gebruik maken van mijn spreekrecht. In de rechtszaal spreek ik mijn laatste woorden tegen mijn dochter."

Welke straf het OM zal eisen weet hij nog niet. "Of ze moord kunnen bewijzen of doodslag, dat moeten we zien. Ik heb gevochten voor mijn dochter. Nu is het in de handen van de rechters."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl