1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Voetbal

De Bruyne: op een WK is het altijd nu of nooit

De Bruyne: Druk? Ik probeer gewoon het beste van mijzelf te geven

Een jaar geleden al liet Kevin De Bruyne zich tegenover journalisten ontvallen dat de Rode Duivels naar Rusland af zouden reizen om wereldkampioen te worden. Het blijken geen loze woorden te zijn geweest: België is nog één zege verwijderd van de finale op het WK. Alleen Frankrijk kan de route naar Moskou nog afsnijden.

"Het was ook geen arrogantie dat ik dat zei", zegt de 27-jarige middenvelder van Manchester City aan de vooravond van de confrontatie met de Fransen in Sint-Petersburg. "Er waren hier veertien, vijftien ploegen die hetzelfde zeiden. Je moet ook de ambitie tonen om te willen winnen, vind ik. Je kunt in mijn ogen niet een toernooi winnen als je er zelf niet in gelooft."

De Belgen hebben de felbegeerde trofee, de wereldbeker, inmiddels bijna te pakken. Het is nu of nooit voor de zuiderburen, zou je denken. "Op een WK is het altijd nu of nooit", riposteert De Bruyne. "Want zo vaak sta je daar niet als speler. In de competitie kun je een nederlaag altijd weer snel rechtzetten, maar hier lig je er dan uit."

Mooie match

Voor extra druk zorgt die gedachte evenwel niet, bezweert de maker van de 2-0 in de kwartfinale tegen Brazilië. "Nee, druk is er altijd. Er kijken nu misschien wel veel meer mensen naar de wedstrijd, maar ik ga gewoon het beste van mijzelf geven. Meer kan ik niet doen."

De Bruyne: droom? Dat is om te winnen

Veel zorgen over het wedstrijdverloop tegen Frankrijk maakt hij zich ook niet. "Daar ben ik niet zo mee bezig. Het zal waarschijnlijk wel een wat geslotener wedstrijd worden dan tegen Brazilië. Maar als er snel een doelpunt valt, kan een wedstrijd snel omslaan. Het zijn in ieder geval twee ploegen met goede spelers, die er een mooie match van kunnen maken."

Hij roemt de rol van bondscoach Roberto Martínez, die de Belgische formatie twee jaar geleden onder zijn hoede kreeg. "We speelden toen als groep al jaren samen. Hij is daarop gaan voortborduren en heeft ons er meer bewust van gemaakt dat wij kunnen winnen en dat wij vertrouwen in elkaar moeten hebben. We presteren nu beter dan ooit."

Veel techniek en slim spel

Martínez volgde in augustus 2016 Marc Wilmots op als bondscoach. "Hij had goed werk verricht", laat de Spanjaard desgevraagd weten. "Ik heb geprobeerd dat nog te verbeteren. Het Belgische voetbal is uniek: veel techniek en slim spel. Het team bleek heel toegewijd om het niveau nog meer te verhogen en zo goed mogelijk te worden."

Martínez: ik geniet graag van de wedstrijd

"We zijn heel sterk als groep. We geven een individu niet te veel verantwoordelijkheid, het is een teamprestatie waarin iedereen zijn deel doet", aldus de coach die het ook opneemt voor De Bruyne, die in de groepsfase niet zijn stempel wist te drukken.

"Misschien was zijn rol minder aantrekkelijk, maar tegen Panama en Tunesië was hij wel belangrijk. Hij is een moderne spelmaker, die verschillende rollen aankan en de ene keer is die aantrekkelijker dan de andere keer. Maar hij speelt altijd op het hoogste niveau."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl