1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS VoetbalAangepast

'Circus België' heeft plaatsgemaakt voor topploeg

Bert Maalderink tevergeefs op zoek naar 'Circus België'

In tegenstelling tot een aantal andere titelkandidaten staat België er goed voor in de eigen poule. Na de 3-0 winst op Panama, kunnen de Rode Duivels vanmiddag om 14.00 uur tegen Tunesië een grote stap zetten naar de achtste finales.

Ook op het blessurefront gaat het de goede kant op. Thomas Vermaelen traint alweer met de groep en de eveneens niet fit aan het WK begonnen Vincent Kompany traint alweer met de bal, zij het nog individueel.

Geen wonder dat bondscoach Roberto Martinez ontspannen toeleeft naar het duel met Tunesië. Die rust straalt de Spanjaard ook uit als hij de pers te woord staat.

EPA
Roberto Martinez

Onrust in 2016

En dat is misschien wel het grootste verschil met het EK 2016, toen België zijn status als kanshebber niet waarmaakte en uiteindelijk al in de kwartfinales strandde tegen Wales.

Dat toernooi verliep het niet alleen binnen de lijnen niet zoals gepland. Ook daarbuiten was het vaak onrustig en dat kwam vooral tot uiting als verslaggever Bert Maalderink het woord nam tijdens persconferenties.

Dan begon bondscoach Marc Wilmots te hakkelen, de toenmalige perschef te gebaren en de rest van de zaal door elkaar te roepen.

Geen clowns of jongleurs

Maar 'Circus België' is niet meer, zo constateert Maalderink twee jaar later. De vraag/antwoord-gesprekjes bij de Belgische ploeg zijn nu ronduit voorspelbaar. En dat is precies waar Martinez op uit is.

"Wij willen saai zijn. We zijn hier om te voetballen en niet om voor leesvoer te zorgen. De focus is al vanaf de eerste dag goed. Dat is vast saai voor velen van jullie."

Als de Belgen het vuurwerk bewaren voor op het veld, zullen weinigen dat de bondscoach kwalijk nemen. En dat zou best weleens kunnen gebeuren, want zoals Maalderink het zegt: 'Circus België' heeft de clowns en jongleurs vervangen door een goede spreekstalmeester.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl