Ben Reymenants tijdens een eerdere verkenningsmissie in het grottencomplex
NOS Nieuws

Belgische duiker in Thailand: 'Er is weinig duikwerk aan te pas gekomen'

Het was nu of voorlopig niet voor het reddingsteam bij de Tham Luang-grot in Noord-Thailand. Het waterpeil was, na twee weken pompen en afwachten, eindelijk laag genoeg voor een reddingspoging. En met succes: vier van de twaalf jonge voetballers werden bevrijd.

"Ik ben natuurlijk heel erg blij", zegt de Belgische duikinstructeur Ben Reymenants. Hij is onderdeel van het reddingsteam en weet hoe gevaarlijk de situatie is in het grottencomplex. "Het is een grote opluchting: vier jongens veilig terug, én alle duikers."

'Vrij weinig duikwerk'

Reymenants kwam vandaag niet in actie in de grot. Hij onderhield radiocontact met het team tijdens de operatie. Er waren zo'n negentig duikers bij betrokken, maar in de praktijk werd niet veel gedoken. Het water was volgens de Belg voor het overgrote deel weggepompt uit het gangenstelsel.

  • Thaise overheid
  • Thaise overheid
  • Thaise overheid

"Daardoor is er vrij weinig duikwerk aan te pas gekomen. Een stuk veiliger ook voor de kinderen." De vier tieners zijn op brancards met zuurstofmaskers op door de grot gedragen. Ze waren zoveel mogelijk ingepakt. "Tegen onderkoeling, maar ook tegen het stoten. Het blijft natuurlijk een grot."

De route van de plek waar het team en de 25-jarige coach vastzitten tot de ingang is zo'n vier kilometer. Ervaren duikers omschrijven het als een donker labyrint, met scherpe rotsen, een sterke stroming en nauwe doorgangen. Om de zoveel meter waren zuurstofflessen neergezet. Afgelopen vrijdag kwam een Thaise duiker om het leven bij het plaatsen van deze flessen.

Hieronder de route die moet worden afgelegd:

Deze route moeten de jongens afleggen door de grot

Eenmaal buiten werden de voetballers per ambulance vervoerd naar een oud vliegveld. Vanaf daar zijn ze per helikopter naar het ziekenhuis in de stad Chiang Rai gebracht. Zo'n zestig kilometer verderop. Het viertal maakt het naar omstandigheden goed, zei de gouverneur op een persconferentie na de reddingsactie.

Meditatieles

Reymenants vertelt dat de coach vroeger monnik is geweest. Hij zou de kinderen meditatieles hebben gegeven. "Zo hebben ze het dan ook tien dagen kunnen uithouden zonder eten en zonder licht, door meditatie."

Alleen de jongens die fit genoeg waren, zijn vandaag gered. In de grot zitten nu nog acht jongens en hun trainer. Zij waren volgens het reddingsteam nog te zwak voor de reddingspoging. Morgen is het hun beurt, mochten de weersomstandigheden goed genoeg zijn. De vrees is dat het zo hard gaat regenen dat de grot weer volloopt.

De Belgische duikinstructeur is opgelucht dat het er voor vandaag opzit. "De reddingsduikers zijn nu net weer terug, dus ik kan eindelijk gaan slapen. Om zes uur is het opstaan en weer opnieuw beginnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl