'Veel te gevaarlijk! Maar ja, het ging om twaalf kinderlevens'

De Belgische duikinstructeur Ben Reymenants is een van de internationale duikers die hielp zoeken naar de twaalf vermiste voetballertjes die vastzitten in een grot Thailand. Ze werden na tien dagen gevonden, maar kunnen er nog altijd niet uit omdat grote delen van het kilometerslange grottencomplex onder water staan.

Via een internetverbinding legt Reymenants uit wat de reddingsactie zo gevaarlijk maakt.

'Het is een extreem grotsysteem met heel nauwe doorgangen'

De twaalf Thaise jongens van een voetbalteam en hun trainer zitten meer dan tien dagen vast. Gisteren werden ze door duikers gevonden in een grot die deels onder water staat. Na de aanvankelijke vreugde werd al snel duidelijk dat hun beproeving nog niet voorbij was: de weg naar boven wordt geblokkeerd door gangenstelsels vol water. Alleen getrainde duikers kunnen daar langs.

De tijd dringt omdat over drie dagen het regenseizoen begint en het grottenstelsel nog verder onder water komt te staan. In het slechtste geval kan de reddingsactie daardoor maanden vertraagd worden.

Het Thaise leger heeft een team mariniers, met een arts en een verpleegster, bij de kinderen gebracht. Ook is er voldoende eten en drinken aangevoerd. Onderzocht wordt of de kinderen met duikapparatuur door de grotten naar boven kunnen komen. Maar de bevelhebber wil geen risico nemen. "Er is geen haast, want in principe zitten ze nu op een veilige plek."

Reportage en gesprekken: Reddingsactie voor kinderen in grot

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl