Hulpverleners lopen bij de ingang van de grot
NOS NieuwsAangepast

Vier jongens uit Thaise grot gered, operatie morgen verder

In Thailand zijn vier jongens uit het ondergelopen grottencomplex bevrijd. Dat heeft de gouverneur van het gebied op een persconferentie bekendgemaakt. Hij sprak van een soepele operatie, maar benadrukte dat het risico voor de anderen groot blijft. Nog acht jongens en hun trainer moeten uit de grot worden gehaald.

De operatie is voor vandaag opgeschort, morgenochtend lokale tijd gaat hij verder. De gezondheidstoestand van de geredde jongens zou naar omstandigheden goed zijn.

Wel is het weer een risico, omdat het weer hard is gaan regenen, zegt correspondent Marieke de Vries. Daardoor kan het water in het grottencomplex weer gaan stijgen en wordt het lastiger om de jongens uit het complex te krijgen. De Vries benadrukt dat de Thaise autoriteiten daar voorlopig niet van uitgaan.

Veldhospitaal

De eerste jongen kwam rond 12.40 uur Nederlandse tijd naar buiten, de tweede zo'n tien minuten later. Ze zijn daarna medisch onderzocht in een veldhospitaal dat naast de ingang van de grot is ingericht, en per helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in de noordelijke stad Chiang Rai, zo'n 60 kilometer verderop.

Correspondent Marieke de Vries, kort na het bekend worden van het nieuws dat de eerste twee jongens gered zijn:

Marieke de Vries: twee jongens zijn buiten, twee andere jongens zijn onderweg

De groep van twaalf voetballers tussen de 11 en 16 jaar oud en hun coach zaten sinds 23 juni vast, toen ze na een oefenwedstrijd het grottencomplex in gingen. Ze hadden het plan om hun naam in de stenen aan het einde van de grot te kerven, zegt De Vries. Door hevige regenval liepen delen van de grot onder water, waardoor de jongens niet meer zelf naar buiten konden komen.

De reddingsoperatie om de groep te bevrijden begon vannacht om 05.00 uur Nederlandse tijd. Begeleid door twee duikers per persoon, worden de voetballers naar buiten gehaald.

Jongens fit verklaard

Als eerste gingen de jongens die het sterkst zijn. Gisteren zijn twee Australische artsen bij de jongens langs geweest. Die verklaarden dat iedereen fit is. Eerder werd gemeld dat er drie ernstig verzwakt zijn. Mogelijk zijn ze door behandeling opgeknapt.

De voetbalcoach heeft aangegeven dat hij als laatste de grot wil verlaten. Hij voelt zich verantwoordelijk omdat hij de jongens meenam de grot in. Bovendien is hij ernstig verzwakt omdat hij al het eten bewaarde voor de jongens. Die kregen in de grot meditatieles van hun coach zodat ze niet in paniek zouden raken.

Bij de operatie zijn totaal negentig duikers betrokken. Vanochtend zei de leider van het reddingsteam dat de operatie twee tot vier dagen in beslag kan nemen. Het lijkt erop dat het sneller gaat dan gedacht. Een Nederlands pompbedrijf stond op het punt om vanmiddag met apparatuur naar Bangkok te vliegen, maar de Thaise autoriteiten hebben gezegd dat het niet meer nodig is. Ze denken de jongens ook zonder de Nederlandse hulp veilig naar buiten te krijgen.

De omgeving van de grot is afgezet met schermen en journalisten worden op afstand gehouden. De Thaise autoriteiten willen daarmee ervoor zorgen dat hulpverleners ongestoord hun werk kunnen doen.

Nieuwsuur maakte deze animatie waarin je ziet welke weg de jongens met de duikers moeten afleggen:

Welke weg moeten de jongens afleggen door de grot?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl