Muurschildering Abdelhak Nouri in Amsterdam ANP

Nog steeds zijn veel Ajax-fans met hun gedachten bij Abdelhak Nouri. Zondag is het precies een jaar geleden dat de zeer talentvolle middenvelder in Oostenrijk tijdens een oefenwedstrijd in elkaar zakte. Nouri liep zware hersenschade op en de trieste zaak heeft de Amsterdammers nog altijd in zijn greep.

De toen 20-jarige Nouri stortte op 8 juli 2017 tegen Werder Bremen ineen. Hartfalen. De beelden van de schermen om hem heen, van de traumaheli en ploeggenoten en tegenstanders die zwijgend toekijken, staan bij menigeen nog scherp op het netvlies.

Ook bij zijn teamgenoten komen ze nog vaak terug. "Dit vergeet je nooit", aldus Klaas-Jan Huntelaar zaterdagavond na het oefenduel met FCSB, het voormalige Steaua Boekarest, in Hattem. "Dit is het ergste wat ik heb meegemaakt in mijn carrière. Nog altijd word ik ermee geconfronteerd en het is altijd lastig."

De Ajacieden proberen het gevoel om te zetten in iets positiefs. "Je probeert er extra kracht uit te halen. We doen het niet alleen voor onszelf, maar ook voor hem en zijn familie."

Zuurstoftekort

De jonge Nouri, die bij de Amsterdammers de hele jeugdopleiding doorliep en in september 2016 zijn debuut in het eerste maakte, werd minutenlang op het veld behandeld, waarbij zijn hersenen toch zware schade opliepen door het zuurstoftekort.

De Ajacied verkeert sindsdien in een staat van laag bewustzijn, met weinig perspectief op herstel.

Ajax hield na het incident lang vol dat er door de club en arts adequaat gehandeld was. De familie van Nouri had daar, bijgestaan door experts, een andere mening over. Beide partijen slaagden er niet in nader tot elkaar te komen in het geschil.

Emotioneel betoog

De familie besloot begin juni de zaak voor te leggen aan de arbitragecommissie van de KNVB. Doel daarvan was een uitspraak af te dwingen over de mogelijke aansprakelijkheid van Ajax en het eisen van een aanzienlijke schadevergoeding.

Op de laatste dag dat Ajax een verweerschrift bij de arbitragecommissie kon indienen, besloot de club alsnog fouten bij de eerste zorg voor Nouri te erkennen. In een emotioneel betoog liet Ajax-directeur Edwin van der Sar op 25 juni weten dat "de behandeling op het veld niet adequaat is geweest".

Volgens Van der Sar was de club, bijna een jaar na het incident, tot dat inzicht gekomen op basis van nieuwe informatie uit het verzoekschrift van de familie Nouri bij de KNVB.

STER reclame