Matthijs de Ligt in Portugal ANP Pro Shots

In de eerste dagen van het nieuwe jaar is Matthijs de Ligt in zijn gedachten veelal bij Abdelhak Nouri. De recente berichten rondom de in juli vorig jaar door een hartstilstand getroffen Ajacied zetten zijn medespeler een stap terug in de verwerking van de situatie.

Na enorm zware weken aan het begin van het seizoen, leken de Amsterdammers zich net weer een beetje op te richten. Vergeten zullen ze Nouri nooit, maar hoe hard het ook is: ook zij weten dat het voetbal 'gewoon' doorgaat.

Juist die balans leken de Ajacieden gedurende het seizoen steeds beter onder controle te krijgen. "Nu kwam het allemaal weer naar boven door die berichten erover. Dat doet nog wel pijn, ja", zegt De Ligt op het trainingskamp in de Portugese Algarve.

De Ligt: nieuwe berichten over Nouri doen pijn

Toch zal de jonge verdediger ook ditmaal zo goed mogelijk met de situatie om moeten leren gaan. De tweede seizoenshelft staat namelijk op het punt van beginnen. Met een achterstand van vijf punten op koploper PSV is er nog een reële kans op de titel.

Dat moet dan gebeuren onder leiding van Erik ten Hag, de opvolger van de ontslagen Marcel Keizer. "Een nieuwe start voor iedereen", concludeert De Ligt, die het positieve van de trainerswissel inziet.

"We maken als groep kennis met een nieuwe visie en nieuwe meningen. Ik denk dat zoiets alleen maar goed is, zodat we ons op meerdere vlakken kunnen ontwikkelen."

Bij de eerste trainingen onder Ten Hag merkt hij direct een verschil met Keizer. "Maar dat lijkt me ook logisch", zegt De Ligt. "We hebben vaak tactisch gerichte sessies. Dat is erg leerzaam, want dat hebben we niet vaak gedaan bij Ajax."

De Ligt kwam als een komeet, ondervond toen de bekende terugslag, maar is inmiddels weer onbetwist in het centrum van de verdediging. Met zijn indrukwekkende kracht maakt de 18-jarige een solide indruk dit seizoen.

Waar hij zich vooral in wil ontwikkelen? "In het coachen. Je merkt op dit trainingskamp dat er een nieuwe trainer is. Dan gooit iedereen de beuk er meteen in, dus dan doe je dat vanzelf wel. Het is voor een verdediger ook goed om veel te praten."

Kampioen?

In de Algarve moet een elftal worden neergezet dat de landstitel naar Amsterdam brengt. "Maar dat zeggen we al drie jaar", stelt De Ligt, die Ajax toch een grote kans op het kampioenschap toebedeelt.

"Als ik de groep zie en ook weet hoe we onze laatste duels, behoudens het bekerduel met FC Twente, hebben gespeeld, dan zeker. En we weten dat als wij blijven winnen, de druk op PSV alleen maar groter wordt."

STER reclame