Matthijs de Ligt ANP/NOS

Aan het einde van het jaar blikt de NOS met tien sporters terug op 2017. Vandaag Ajax-verdediger Matthijs de Ligt. "Ik heb trainers zien huilen van wie ik dacht dat ze niet kónden huilen."

De inmiddels achttienjarige De Ligt maakte in 2016 zijn debuut voor Ajax, maar in 2017 kreeg zijn carrière een enorme boost. Eigenlijk gebeurde dit jaar alles. Hoogte- en dieptepunten wisselden elkaar af. Aan de hand van vijf data neemt De Ligt, net in het bezit van zijn rijbewijs, het bewogen jaar door.

Mijn 2017: ups, downs en doorbraak van De Ligt

24 februari 2017

"Ik denk dat ik deze wel weet. De wedstrijd tegen Heracles? Nee? Niet? Ehm, even denken hoor. Ja, doe maar een hulplijn…"

Het duurt even, maar met een beetje hulp weet hij naar welk moment wordt gezocht. "Periodekampioen met Jong Ajax. Ja, dat klopt. Ik zei Heracles omdat ik twee dagen daarna mijn eerste eredivisiegoal maakte. En die wedstrijd met Jong Ajax was op vrijdag. Die dinsdag daarvoor speelde ik nog in de Youth League met Ajax Onder 19. Bizar, ja."

De Ligt bekijkt de beelden van de intieme huldiging. "Ik zie Kluivert, Nouri, Van de Beek, De Jong. Ik weet nog goed dat we helemaal niet blij waren met die periodetitel. We kregen de bronzen stier en waren misschien vijf seconden aan het juichen. In de kleedkamer was er ook niet echt een feest. Dat kwam ook omdat we 1-1 gelijkspeelden tegen FC Eindhoven. En voor ons zegt een periodetitel eigenlijk helemaal niks. Wij kunnen niet promoveren."

Sjaak Swart reikt de prijs uit aan doelman Nortbert Alblas, naast hem Matthijs de Ligt ANP

25 maart 2017

"Ja, ik was al bang dat deze zou komen. Mijn debuut in Oranje. Tegen Bulgarije", mompelt De Ligt, die ondertussen de twee tegendoelpunten bekijkt. In Sofia ging het elftal van Danny Blind met 2-0 onderuit. De Ligt speelde een negatieve hoofdrol door al vroeg in de wedstrijd in de fout te gaan. Na vijf minuten liep hij onder de bal door en kon Spas Delev namens Bulgarije de score openen.

"Het is ongelukkig, maar wel een fout", constateert de verdediger na de eerste goal van de Bulgaren. “Ik heb de wedstrijd laatst voor het eerst gezien. Ik heb het eigenlijk nooit willen terugzien. Ik kan me er ook vrij weinig van herinneren. Ik heb mezelf toen voorgenomen om een tijdje niets te volgen, want je weet hoe dat gaat. Er is altijd een zondebok en dat was ik dan. Toch heb ik daar geen moeite mee gehad."

De Ligt haalt zijn schouders op en kan zelfs lachen om de mensen die kritiek op hem hadden. "Het is typisch. Iedereen heeft het erover dat ik twee fouten heb gemaakt. Die eerste is een fout van mij. Maar als die tweede goal ook een fout is, dan weet ik het niet meer", zegt hij vol verbazing. En dan: "Die fout in de wedstrijd tegen Bulgarije is wel een smetje op mijn debuut. Ik ben er bij betrokken geweest dat Oranje het WK niet heeft gehaald."

Delev scoort na fout De Ligt ANP

3 mei 2017

"Dat was Ajax-Olympique Lyonnais. Maar ik vermoed dat je op het zingen doelt, na de wedstrijd."

En daar heeft hij gelijk in. Na de glorieuze 4-1 zege van Ajax op de Franse topclub in de eerste wedstrijd van de halve finales in de Europa League trokken spelers na afloop van de wedstrijd naar het Arenadek om toegezongen te worden door uitzinnige fans. Een enkeling, onder wie De Ligt, spoorde de fans aan om bepaalde liederen te zingen.

"Daar heb ik wel kritiek op gehad, ja. Je hebt emoties na de wedstrijd. De een trekt zijn shirt uit bij een goal, een ander zegt misschien rare dingen tijdens een interview. En ik had dit."

"Ik ken het liedje goed. Dat werd vroeger vaak gezongen in de Arena. Het was in mijn beleving heel onschuldig. Ik begrijp dat er organisaties zijn die dit liever niet hebben, maar er zullen bij de criticasters ook supporters van andere clubs hebben gezeten die toch een tikkeltje jaloers op ons waren en een relletje op gang wilden brengen."

"Ik heb er geen spijt van. Edwin van der Sar heeft wel tegen me gezegd dat zo'n liedje zingen niet verstandig is. Dus ik zal het ook niet meer doen."

24 mei 2017

"Ja. Duidelijk hè? De Europa League-finale. Het was een vreselijk spannende dag. Ik werd wakker, ging ontbijten, we maakten een wandeling. En toen de hele dag wachten. Je ziet van alles op social media voorbijkomen. Alle fans waren in de stad, er werd gefeest."

Het maakte een speciaal gevoel los bij De Ligt. "Ik zat in de bus. Ik heb normaal nooit zweethanden voor de wedstrijd, maar toen had ik dat wel. Dat weet ik nog heel goed. En dan ga je het veld op… Het hele stadion was Ajax. United-fans kwamen volgens mij later, wat ik me kan herinneren. Alleen maar rood-witte shirts."

"De verwachtingen waren heel hoog. Ik had wel het idee dat we het die dag konden doen. Zo gingen we ook de wedstrijd in. Maar je bent zo zenuwachtig. Ik vond dat ikzelf een prima finale speelde, maar het was als team gewoon moeilijk tegen United. Helaas is het niet uitgekomen, zoals we wilden. We speelden niet goed genoeg."

Matthijs de Ligt en Paul Pogba ANP

8 juli 2017

De Ligt krijgt direct kippenvel. "Abdelhak Nouri. Dat heeft heel veel pijn gedaan bij iedereen. Het gemis voelt iedereen nog steeds. Hij had er nu ook gewoon kunnen staan. Niet per se als voetballer. Maar als een gezond mens had hij gewoon bij ons kunnen zijn. Dat is wel iets wat ontzettend moeilijk is."

De Ligt neemt ons mee naar de bewuste dag. "Klaas-Jan Huntelaar riep gelijk dat Nouri z’n tong had ingeslikt. De dokter kwam erbij, maar het duurde maar en duurde maar. Op een gegeven moment kwam de ambulance erbij en toen kwam het moment dat we allemaal beseften dat het niet goed was. Het duurde zó lang", zegt hij.

"Uiteindelijk waren we wel opgelucht dat hij in de helikopter lag en snel kon worden weggebracht. We hoorden dat z’n hart nog werkte en we hadden ook echt het idee dat het goed kwam. Dat was rustgevend. Met die gedachte verlieten we ook het trainingskamp in Oostenrijk."

Abdelhak Nouri ANP

Op 14 juli werden de Ajax-spelers na de training op De Toekomst naar binnen geroepen.

"Na het trainen werd gezegd: jongens naar boven. Met kicksen aan en alles. Dat gebeurt normaal nooit. Toen had ik al wel een vermoeden, maar het kon natuurlijk ook goed nieuws zijn. Ik kwam binnen en ik zag onze teammanager heel hard huilen. Ik dacht: dit is niet goed. Iedereen zat te schelden toen we hoorden wat er was. Hoe kon dit nou gebeurd zijn?"

Sportief gezien maakte Ajax ook een moeilijke tijd door. Nog steeds worden de teleurstellende prestaties in verband gebracht met Nouri. "De slechte prestaties hebben er wel mee te maken. Ik vind niet dat het onderschat wordt door de buitenwereld. Ik denk dat iedereen wel weet hoe zwaar het voor ons is. Iedereen was er helemaal kapot van. Ik heb trainers zien huilen van wie ik dacht dat ze niet konden huilen. Het is heel moeilijk om door te gaan met je sport."

STER reclame