Carel Eiting is blij met zijn gelijkmaker

Ajax speelt gelijk en verliest, Feyenoord wint oefenduel

Ajax heeft zaterdagavond in Hattem met 1-1 gelijkgespeeld in een oefenwedstrijd tegen FCSB, het voormalige Steaua Boekarest. Eerder op de dag ging de ploeg van Erik ten Hag met 1-3 onderuit in een oefenduel met FC Nordsjaelland, de nummer drie van de Deense competitie vorig seizoen.

Op 25 juli begint voor de Amsterdammers het nieuwe seizoen echt met een wedstrijd tegen Sturm Graz in de voorronde van de Champions League.

Tegen FCSB keek Ajax al snel tegen een achterstand aan. Cristian Tanase zette de Roemenen in de zesde minuut op voorsprong. Halverwege de eerste helft maakte Carel Eiting de gelijkmaker voor Ajax.

Test basiselftal?

Trainer Erik ten Hag begon in Hattem met onder anderen Matthijs de Ligt, David Neres, Klaas-Jan Huntelaar en aankoop Zakaria Labyad. Frenkie de Jong en Donny van de Beek zijn nog niet wedstrijdfit.

De WK-gangers van Ajax ontbraken nog. Kasper Dolberg, Lasse Schöne en Nicolás Tagliafico sluiten volgende week weer aan en ook Hakim Ziyech wordt dan verwacht in Amsterdam. De spelmaker wil vertrekken, maar heeft nog geen nieuwe club gevonden.

Miljoenenaankoop Dusan Tadic meldt zich over twee weken.

Teun Bijleveld (l) namens Ajax in actie tegen de Denen

B-ploeg Ajax niet opgewassen tegen Nordsjaelland

Eerder op de dag verloor Ajax dus van FC Nordsjaelland. Ten Hag gaf in die wedstrijd veel jongelingen een kans.

Een van hen, de 19-jarige Zuid-Afrikaan Dean Solomons, redde bij een 0-3 achterstand in de laatste minuut van de blessuretijd de eer.

Concurrent Feyenoord won ook het tweede oefenduel van de voorbereiding. Na de amateurs van SDC Putten waren de Rotterdammers, gehuld in het nieuwe uittenue, nu te sterk voor het Zeeuws Elftal. Door goals van Dylan Vente en Sam Larsson werd het 2-0.

Met de overwinning in de tas vertrekt Feyenoord maandag richting Zwitserland voor een trainingskamp. Woensdag wacht de eerste serieuze test. Dan speelt de bekerwinnaar tegen Young Boys. Twee dagen later is FC Basel de tegenstander.