NOS Voetbal

Is Perr Schuurs de nieuwe Matthijs de Ligt? 'Daar zou ik voor tekenen'

Nieuw elan bij Ajax op trainingskamp in Duitsland

Ze zijn allebei groot, blond en 18 jaar: Perr Schuurs en Matthijs de Ligt. Bovendien zijn ze allebei centrale verdediger bij Ajax.

Toch zijn er ook verschillen: De Ligt is zevenvoudig international, speelde ruim een jaar geleden nog een Europa League-finale en wordt begeerd door buitenlandse clubs. Schuurs kwam zeven keer uit voor Oranje onder 19, promoveerde afgelopen seizoen met Fortuna Sittard uit de Jupiler League en is net verhuisd van Limburg naar Amsterdam.

Is Schuurs een kloon van De Ligt en moet hij straks het gat na diens mogelijke vertrek opvullen? Of staan ze komend seizoen gewoon samen centraal in de verdediging bij Ajax?

Is Perr Schuurs de nieuwe Matthijs de Ligt?

Tijdens het trainingskamp van de Amsterdammers in het Duitse Marienfeld slaapt Schuurs op een kamer met De Ligt, die hem zo een beetje op weg kan helpen. Want van Fortuna Sittard naar Ajax, dat is nogal een stap. De Limburger kijkt vooralsnog een beetje op tegen De Ligt.

"Hij is in mijn ogen een hele grote speler en een voorbeeld. Als je ziet hoe hij zich de afgelopen seizoenen heeft ontwikkeld, dat is wel iets om voor mij om naar te streven."

Groot, blond, voetballend goed

De Ligt ziet overeenkomsten met zijn drie maanden jongere ploeggenoot. "Hij heeft wel wat van mij weg. Ik denk dat we qua speelstijl wel op elkaar lijken. Hij is groot, blond, voetballend is hij ook goed. Ik probeer hem te helpen en hij probeert mij ook in bepaalde dingen te helpen."

Kan een Oranje-international dan nog iets leren van een speler die net weg is uit de Jupiler League? "Iedereen kan van elkaar leren", stelt De Ligt. "We hebben een jonge groep waarin iedereen elkaar, hoe jong ook, moet corrigeren op dingen die misschien minder gaan. Dat is iets waarin we dit jaar een stap moeten maken."

Voor Schuurs is het, na zijn succesvolle jaar als aanvoerder van Fortuna Sittard, allemaal nog een beetje wennen bij Ajax. "Het is natuurlijk een grote stap. Je moet jezelf sterk houden en als er iets is, moet je voor jezelf opkomen tegen dit soort jongens. Zo maak je jezelf, maar ook hun beter. Ze zeggen wel dat ik lief ben, maar op het veld moet ik gewoon een boefje zijn."

Limburgs

Toch heeft de al veel ervarener De Ligt wel al een aantal tips aan Schuurs gegeven. "Dat weet hij zelf ook wel en daar is hij mee bezig. Moet ik één ding noemen? Nou, dat Limburgs mag er soms wel vanaf", lacht De Ligt met een knipoog. "Ik vind het mooi om te horen, maar het is ook wel grappig om hem daar een beetje mee te plagen. Ik kan goed met hem opschieten, het is een goeie gast."

Ten Hag: Schuurs is geen kloon van De Ligt

Een goeie gast of niet, Schuurs aast wel op de plek van De Ligt. "Ik ben gehaald als centrale verdediger en daar ga ik uiteindelijk ook voor", zegt Schuurs. "Maar ik heb er geen haast mee. Of ik daar nu of volgend jaar speel, maakt voor mij niets uit. Ik moet gewoon hard werken en ervoor vechten."

"Matthijs de Ligt zet je niet zomaar aan de kant", vervolgt Schuurs. "Hij is degene met wie ik de concurrentie aanga. Ik moet gewoon hard werken en mezelf laten zien. En als ik de kans krijg, moet ik hem pakken zodat ik kan blijven staan."

Matthijs de Ligt in actie tijdens het trainingskamp in Ajax

Misschien komt die kans nog wel eerder dan Schuurs denkt. De buitenlandse belangstelling voor De Ligt is groot, hoewel Ajax al heeft laten weten te zullen vechten om de jonge verdediger te kunnen houden. "Het is altijd fijn als een club voor je vecht", stelt De Ligt, die hoopt dat er snel duidelijkheid komt voor hemzelf, de club en de supporters.

'Niks concreet'

"Zolang die duidelijkheid er nog niet is, zal ik niet iets zeggen waardoor er misschien duidelijkheid komt", klinkt het bijna Cruijffiaans uit zijn mond. "Maar op dit moment is er helemaal niks echt concreet. Ik train nu bij Ajax en daar ga ik mijn best doen."

En mocht hij alsnog vertrekken, dan heeft Ajax wellicht de nieuwe De Ligt al binnen. Schuurs: "Daar zou ik wel voor tekenen, zeker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl