NOS Nieuws

Britse regering komt tot brexitcompromis, maar wat vindt de EU?

Twee jaar na het brexitreferendum is de Britse regering het eens geworden over hoe de scheiding er wat hun betreft uit moet zien. "Premier May heeft in eigen land een belangrijke slag gewonnen, maar de volgende slag, in Brussel, staat alweer voor de deur", zegt correspondent Tim de Wit.

In de Britse regering zijn twee kampen: het kamp van de 'harde' brexit, dat alle banden met de EU wil verbreken en het kamp van een 'zachte' brexit, dat wil dat het Verenigd Koninkrijk lid blijft van de Europese douane-unie en vrij handel kan drijven met de EU.

Die twee kampen gingen lang rollebollend over straat, vertelt De Wit in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze kwamen er niet uit, maar gisteren is er eindelijk een middenweg gevonden."

Water bij de wijn

In het akkoord is een voorstel vastgelegd over een vrijhandelszone, met daarin regels voor landbouw- en industriële producten. "Dat is met name voor de industrie heel belangrijk." Het vrije verkeer van personen maakt geen onderdeel uit van het voorstel. "Op die manier willen de Britten immigratie uit de EU terugdringen."

Voor het compromis heeft premier May behoorlijk wat water bij de wijn gedaan. "Ze begon met veel hardere taal, maar de druk op de premier nam de laatste maanden flink toe."

Er is een deadline, de tijd tikt door.

Tim de Wit

Die druk kwam vooral van multinationals, legt de correspondent uit. "Bedrijven als Airbus en BMW zeiden tegen May dat ze de productie verplaatsen als er echt een harde brexit komt. Dat gaat dan misschien wel over honderdduizenden banen die daarbij betrokken zijn."

Maar ook de tijdsdruk speelt mee. "Er is een deadline, de tijd tikt door. Op 29 maart volgend jaar moeten de Britten uit de EU zijn. Dus May moest haar regering op een lijn krijgen." En dat lijkt dus te zijn gelukt, want er is gisteren niemand opgestapt uit haar regering.

Nigel Farage, oud-leider van UKIP en een belangrijk gezicht van de brexitcampagne, is laaiend over het plan. Hij noemt het verraad van de brexitstemmer. Op Twitter schrijft hij: "Dat niemand opstapt, betekent dat die zogenaamde brexiteers in het kabinet geen principes hebben, het zijn allemaal carrière-politici."

"Het maakt dus wel wat los in het brexitkamp", zegt De Wit. "Maar het is afwachten of de EU hiermee kan leven, want het is op veel punten in strijd met wat Brussel wil. De EU zal zeggen: jullie willen wel de lusten, maar niet de lasten. Daarvan heeft Brussel altijd gezegd dat het onbespreekbaar is."

Op het Britse compromis van gisteren heeft de EU nog niet inhoudelijk gereageerd. Hoofdonderhandelaar Michel Barnier twitterde gisteravond dat hij het "verwelkomt" dat May haar regering achter zich heeft gekregen en dat hij "gaat kijken of de voorstellen werkbaar en realistisch zijn". De EU en het Verenigd Koninkrijk gaan op 16 juli verder met de onderhandelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl