NOS Nieuws

Syrische leger verovert belangrijke grenspost, grote zorgen in Israël

Het Syrische leger heeft een belangrijke grenspost met Jordanië terug in handen. Het gaat om Naseeb, in de regio Daraa, waar het regime enkele weken geleden een offensief startte.

Naseeb is strategisch belangrijk. Het verbindt de snelweg tussen de hoofdsteden Amman, Damascus en Beiroet. Maar de regio is ook symbolisch belangrijk voor Syrië. In deze regio, in de stad Daraa, begon de revolutie, die leidde tot de oorlog die nu al 7 jaar duurt. Nu het Syrische leger de grenspost in handen heeft, kunnen de militairen doorstoten naar de stad.

De grensovergang was sinds 2015 in handen van de rebellen. Eerder deze week mislukten onderhandelingen met hen nog. De rebellen leken toen niet op te willen geven, maar nu is er toch een staakt-het-vuren bereikt met Rusland.

De grote vraag is vooral wat de Syriërs en Russen nu gaan doen. En die vraag is vooral belangrijk voor de honderdduizenden vluchtelingen in Zuid-Syrië en voor Israël, dat de oorlog nooit eerder zo dichtbij zag komen.

Israël vreest Iraanse milities in 'haar achtertuin'

"De Syrische troepen zijn heel snel aan het oprukken", vertelt Marcel van der Steen, correspondent Arabische wereld. "Nu ze deze grensovergang veroverd hebben, kunnen ze verder gaan trekken naar het westen. En dan zit ineens het Syrische leger inclusief Hezbollah en de Iraanse milities heel dicht bij Israëlisch grondgebied."

En met name die Iraanse milities zijn onacceptabel voor Israël. Dus trekt het land een rode lijn voor de Syrische militairen. Op dit moment rukken de troepen namelijk op naar de Golanhoogten, maar een deel van dat gebied is een gedemilitariseerde zone tussen beide landen, waar maar een beperkt aantal militairen mag zijn.

Die overeenkomst lijkt nu onder druk te komen staan, waardoor Israël met acties dreigt tegen Syrië, als ze te dicht bij de grens komen. En dat lijkt geen loze bedreiging. Het Israëlische leger heeft vandaag een Syrische legerpost aangevallen, nadat een mortiergranaat was geëxplodeerd in de bufferzone tussen Israël en Syrië. Die mortiergranaat zou zijn afgevuurd tijdens gevechten tussen het Syrische leger en rebellen. Volgens Israël-correspondent Arlene Gelderblom houdt het Israëlische leger de situatie aan de grens nauwlettend in de gaten en zijn de afgelopen week extra troepen en tanks naar de grens gestuurd.

"Maar uiteindelijk weet Netanyahu wel dat als hij echt stabiliteit wil, er onderhandeld moet worden met Assad en de Russen", zegt Gelderblom. Vandaar ook dat volgende week een bezoek aan Moskou staat gepland.

Honderdduizenden Syriërs nog steeds vast

Ondertussen zitten meer dan 300.000 Syrische vluchtelingen nog steeds vast bij de Jordaanse en Israëlische grens. Zij vluchtten de afgelopen twee weken voor het offensief in Daraa. "Ongeveer 100.000 zitten vast bij de Jordaanse grens en meer dan 160.000 bij de Golanhoogten", zegt Van der Steen. "Ondertussen rukken de milities op naar de regio waar zij nu zitten en zij kunnen geen kant op." Jordanië heeft namelijk aangegeven niet nog meer Syrische vluchtelingen aan te kunnen. Het land heeft sinds het begin van de oorlog 600.000 Syriërs opgenomen op een bevolking van 6,5 miljoen.

Israël weigert eveneens vluchtelingen binnen te laten. Gelderblom: "Volgens premier Netanyahu is Israël te klein. Het land is bang dat de Joodse meerderheid in gevaar komt. Bovendien is er angst voor de veiligheid: Wie wordt er dan binnengelaten?" Het land biedt wel medische hulp aan vluchtelingen. Zelfs in het land zelf. "Maar als iemand dan behandeld is, worden die mensen met een hulppakketje weer de grens over gezet."

Hulporganisaties trekken aan de bel over de situatie van deze mensen. Volgens Unicef zijn 180.000 van de huidige vluchtelingen in Zuid-Syrië kinderen. 65 kinderen werden de afgelopen drie weken gedood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl