Hollandse Hoogte | Paulien van de Loo

Er worden meer gemeenten betrokken bij de wietproef van het kabinet. Volgens Haagse bronnen is de coalitie het daarover eens geworden. Verwacht wordt dat het kabinet de details later vandaag bekendmaakt.

In het regeerakkoord staat dat het experiment met het gedoogd telen van wiet in zes tot tien gemeenten wordt gedaan. De proef moet duidelijk maken of de criminaliteit door de legale wietteelt afneemt en of de wiet dan minder schadelijke stoffen bevat.

In deze video leggen we uit waarom de proef er komt:

Waarom is staatswiet nodig?

Een commissie adviseerde onlangs het aantal gemeenten uit te breiden. De regeringspartijen waren daar verdeeld over: VVD en D66 staan veel positiever tegenover het advies dan CDA en ChristenUnie.

Naar verluidt is het compromis dat de echte proef wordt gedaan in tien gemeenten, maar dat er ook een soort checkgroep van meer gemeenten komt.

Ook zwaardere soorten

Het kabinet zou van plan zijn met verschillende, ook zwaardere soorten, te gaan experimenteren. Verder ziet het ernaar uit dat de proef verlengd kan worden als die een succes wordt.

In het oorspronkelijke plan van het kabinet stond dat na het experiment een 'afbouwfase' zou komen: in een half jaar zou de situatie worden hersteld zoals die bestond voor de proef.

STER reclame