'Gezondheidsrisico duizenden jongeren door energiedrank'

Zo'n 19.000 jongeren drinken te veel energiedrankjes en lopen daarmee gezondheidsrisico's, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na onderzoek. Staatssecretaris Blokhuis praat met diverse organisaties over maatregelen.

Volgens het RIVM is de consumptie van energiedrankjes onder jongeren de afgelopen jaren over het algemeen afgenomen. Maar zo'n 1 tot 2 procent van de jongeren tussen 13 en 18 jaar, 19.000, drinkt drie blikjes of meer per dag.

En dat kan leiden tot een verhoogd risico op hartritmestoornissen en effecten op het centraal zenuwstelsel:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Het zijn vaak jongeren die ook al roken en alcohol drinken'

Blokhuis vraagt artsen alert te zijn op overmatig gebruik en voorlichting te geven aan de doelgroep.

Ook moet volgens hem het advies van het Voedingscentrum meer onder de aandacht komen. Dat advies is: voor kinderen onder de 13 geen energiedrank en vanaf 13 liever niet en anders maximaal 1 blikje per dag.

Energiedrankjes bevatten veel taurine, suiker en cafeïne. Een vergelijking:

1/2Wie veel energiedrank drinkt, krijgt ook veel cafeïne binnen NOS
2/2Dit zit er allemaal in je blikje energiedrank NOS

Aldi en Lidl kondigden deze week aan dat ze stoppen met de verkoop van energiedrankjes aan jongeren tot 14 jaar. Dat vindt de staatssecretaris een goed initiatief. Hij praat nog met organisaties over een algemener 'restrictief verkoopbeleid'. Hij hoopt in oktober met zijn Nationaal Preventieakkoord te komen.

STER Reclame