NOS NieuwsAangepast

Lidl volgt Aldi en stopt verkoop energiedrankjes aan kinderen tot 14 jaar

Kinderen tot 14 jaar kunnen vanaf dit najaar geen energiedrankjes meer kopen bij supermarktketens Aldi en Lidl. Het zijn daarmee de eerste ketens in Nederland die de verkoop van pepdrankjes beperken. Enkele Britse supermarkten besloten jaren geleden al te stoppen met de verkoop van energiedrankjes aan kinderen.

De drankjes liggen al jaren onder vuur van artsen en voedingsdeskundigen. Ze zitten vol met suiker, cafeïne en taurine. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) drinken met name tieners dagelijks soms wel zes blikjes of meer. Dat leidt volgens de NVK tot klachten als rusteloosheid, vermoeidheid en hartritmestoornissen.

Verbod

De kinderartsen riepen begin dit jaar dan ook op tot een verbod op de verkoop aan kinderen onder de 18 jaar. Ook het Voedingscentrum gaf al aan dat de drankjes ongezond zijn. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid liet toen weten niets te zien in een verkoopverbod. Hij legt de verantwoordelijkheid in eerste instantie bij ouders, scholen en sportkantines. Veel scholen verkopen de drankjes al niet meer.

"Ik ben heel blij dat onze oproep serieus wordt opgepakt", zegt kinderarts Brita de Jong-van Kempen in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik wil wel Aldi verzoeken om de leeftijdsgrens door te trekken naar 18 jaar en ik hoop dat andere supermarkten gaan volgen."

Lidl denkt erover de leeftijdsgrens in de toekomst nog verder te verhogen. "Dit is de eerste stap", zegt woordvoerder Christine Braun.

Supermarkt Albert Heijn laat in een reactie weten na te denken over een verkoopverbod aan kinderen. "We willen goed kijken hoe we dit moeten aanpakken, want het is best complex", zegt woordvoerder Anoesjka Aspeslagh. "We moeten bijvoorbeeld ook overleggen met onze leveranciers."

Jumbo stopt niet met de verkoop van energiedrankjes aan kinderen. "Wij vinden het belangrijk dat onze klanten voor al hun boodschappen bij ons terechtkunnen. Dus ook voor energiedrankjes."

Advies

Aldi zegt dat het met het verkoopverbod aan kinderen tot 14 jaar tegemoet wil komen aan de zorgen in de samenleving over deze drankjes. Met de leeftijd van 14 jaar volgt de keten het advies van het Voedingscentrum. Dat stelt dat kinderen onder de 13 jaar helemaal geen energiedrankjes zouden moeten drinken en tot 18 jaar zou het beperkt moeten blijven tot één drankje per dag. Hoeveel omzet het Aldi scheelt, wil het concern niet zeggen.

De stap van Aldi past ook in de campagne Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) waarbij de keten zich begin dit jaar heeft aangesloten. Die campagne wil gezinnen met jonge kinderen bewust maken van het belang van gezonde voeding.

Prijsvechters

Eerder kondigde Lidl al aan te stoppen met de verkoop van sigaretten en nu is dus de beurt aan energiedrankjes aan jonge kinderen. "Dit waren we niet gewend van deze prijsvechters, maar blijkbaar is de tijd er rijp voor", zegt supermarktdeskundige Paul Moers in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze hebben inmiddels een goede positie op de Nederlandse markt en kunnen zich permitteren een maatschappelijk verantwoord gezicht te laten zien."

Maar volgens Moers zullen de prijsvechters echte prijsvechters blijven. "Aldi heeft 800 artikelen en Lidl 1300 en dat zal zo blijven. Alles om zo efficiënt mogelijk te zijn en de kosten laag te houden. Albert Heijn en Jumbo hebben zo'n 35.000 artikelen, dat zal zo blijven en dat betekent ook een ander kostenniveau."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl