NOS NieuwsAangepast

Ook Rotterdams OM in de fout met journalist

Het Openbaar Ministerie heeft in nóg een zaak geprobeerd bronnen van een journalist te achterhalen. Vandaag heeft het OM in Rotterdam toegegeven dat vorig jaar oktober en in februari dit jaar de telefoongegevens van een fotograaf en cameraman van MediaTV zijn opgevraagd.

Het OM was een strafrechtelijk onderzoek gestart naar een politieman die de fotograaf van persbureau MediaTV zou hebben getipt. MediaTV levert foto's en videobeelden aan diverse journalistieke organisaties, zoals de NOS, RTL, SBS, RTV Rijnmond en het AD.

Fotograaf Joey Bremer werd vandaag door het OM op de hoogte gebracht van de inzet van opsporingsmiddelen tegen hem. "Er is een fout gemaakt. Toen men zich realiseerde dat het om een fotojournalist ging, is men direct gestopt'', zei het OM in het 'excuusgesprek'.

Brabants Dagblad

Het OM heeft verzuimd Bremer na het stopzetten van het onderzoek te informeren over het opvragen van zijn telefoongegevens. Ook is de kwestie niet gemeld toen het College van procureurs-generaal vorige maand alle parketten vroeg of er nog zaken speelden met journalisten. De aanleiding was de ophef rond het opvragen van telefoongegevens van een journalist van het Brabants Dagblad die had gepubliceerd over de benoeming van een nieuwe burgemeester.

Pas vandaag, nadat het college van PG's opnieuw aan de bel had getrokken, gaf het OM in Rotterdam details over de opsporingsmiddelen die tegen Bremer waren ingezet. Vorige week bracht het OM het College "summier" op de hoogte van de zaak.

Geschrokken

De fotojournalist is geschrokken. Bremer overweegt juridische stappen te ondernemen tegen zowel justitie als politie.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten en het Genootschap van Hoofdredacteuren vinden het onaanvaardbaar dat justitie de gegevens heeft opgevraagd. De organisaties eisen een onderzoek naar de cultuur bij politie en justitie "die het blijkbaar mogelijk maakt dat onderzoeken naar bronnen van journalisten zo gemakkelijk worden begonnen".

"Bescherming van bronnen is cruciaal voor het veilig en effectief kunnen functioneren van de journalistiek en voor een goed functionerende rechtsstaat. Juist deze week is bronbescherming van journalisten door de Eerste Kamer in een wet vastgelegd", laten de journalistenorganisaties weten.

Bronbescherming groot goed

Vanochtend hebben de twee organisaties overleg gehad met voorzitter Van der Burg van het College van procureurs-generaal, de landelijke leiding van het OM. Van der Burg benadrukte dat journalisten in alle vrijheid hun werk moeten kunnen doen en dat het recht op bronbescherming een groot goed is.

Hij zegt dat er, voor zover nu duidelijk is, geen andere lopende onderzoeken zijn "waarin dwangmiddelen tegen journalisten zijn toegepast".

Microfoons geplaatst

Het gesprek met Van der Burg kwam een dag nadat bekend was geworden dat het OM in de fout was gegaan met een afluisteroperatie van een andere journalist. Die werd tijdens een gesprek met een bron afgeluisterd in een openbare ruimte waar de politie richtmicrofoons had geplaatst. Dat gebeurde op dag waarop de broer van kroongetuige Nabil B. werd vermoord.

Het OM kwam zelf tot de conclusie dat de afluisteroperatie "volstrekt in strijd was met alle richtlijnen en interne afspraken" en zegt dat de opnames zijn vernietigd en niet zijn beluisterd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl