ANP
NOS NieuwsAangepast

Journalistenbond: fout OM bij afluisteren journalist 'zeer zorgelijk'

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is "verbijsterd" over het nieuws dat het Openbaar Ministerie opnieuw in de fout is gegaan met een afluisteroperatie van een journalist.

De rechter-commissaris keurde het afluisteren vooraf goed, maar de top van het OM had geraadpleegd moeten worden. "Binnen politie en justitie moet volstrekt duidelijk zijn dat dit altijd langs de top van het OM gaat", zegt NVJ-secretaris Thomas Bruning. "Het is onbegrijpelijk dat ze hun zaken niet op orde hebben."

Bruning vindt de zaak zeer zorgelijk. "Dit gaat over de geloofwaardigheid en het effectief kunnen functioneren van de journalistiek." Het is volgens hem "extra pijnlijk" omdat een bronbeschermingswet net door de Eerste Kamer is.

Het OM reageert op het nieuws dat dit "gezien de hectiek van de eerste uren van het opsporingsonderzoek wel goed te begrijpen was". De opnamen zijn onbeluisterd vernietigd, zegt het OM, dat de operatie achteraf een "ontoelaatbare inbreuk op de bronbescherming van journalisten" noemt.

Over dit inzicht schrijven de NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren in een gezamenlijke verklaring dat het "slechts een uiterst schrale pleister op de wonde" is.

We verwachten dat het OM volstrekte openheid aan ons zal geven of er nog meer van dit soort ernstige inbreuken spelen.

NVJ en Genootschap van Hoofdredacteuren

De NVJ en het Genootschap vragen het OM en de minister van Justitie om maatregelen die een "herhaling van deze uitglijder moeten voorkomen". Ze verwachten dat het OM "volstrekte openheid" aan hen zal geven over of er nog meer van dit soort ernstige inbreuken spelen.

De journalisten en hoofdredacteuren hopen dat de nieuwe wet op de bronbescherming in strafzaken daadwerkelijk gaat leiden tot een "beter beleid van Justitie".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl