EPA
NOS Nieuws

Seehofer: besluit over aanblijven na gesprek met CDU

Horst Seehofer zegt dat zijn toekomst als Duits minister van Binnenlandse Zaken afhangt van de uitkomst van een gesprek met de CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel. Dat gesprek zou later vandaag moeten plaatsvinden.

Gisteravond werd gemeld dat Seehofer zijn ontslag had aangeboden, maar dat zijn partij CSU dat niet accepteerde. Na uren crisisberaad met zijn partij bevestigt Seehofer dat hij inderdaad heeft aangeboden om op te stappen.

Seehofer zegt dat hij vandaag een gesprek heeft met de CDU. "In de hoop dat we tot overeenstemming komen", aldus de minister. Volgens Duitse media vindt het onderhoud tussen Seehofer en Merkel om 17.00 uur plaats.

Migratie

Seehofer en Merkel zijn het al tijden oneens over hoe Duitsland moet omgaan met migranten. Seehofer wil de grenzen helemaal sluiten voor migranten die al in een ander EU-land zijn geregistreerd.

Merkel wil zover niet gaan. Zij wil uitwijzingscentra in Duitsland vestigen voor migranten, in afwachting van hun terugkeer naar het eerste land van opvang. Na de EU-top van vorige week zei Merkel dat ze van veertien lidstaten toezegging heeft gekregen dat die versneld migranten willen terugnemen.

Het aanbod om vandaag nog met de CDU te praten noemt Seehofer een concessie aan de partij van Merkel. "Anders zou het vandaag definitief zijn geweest", zei hij over zijn ontslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl