Bondskanselier Merkel in Brussel
NOS Nieuws

Duitse partij CSU voorzichtig positief over resultaat EU-top

CSU-vicevoorzitter Hans Michelbach heeft voorzichtig positief gereageerd op het in Brussel bereikte resultaat op de EU-top over migranten. De uitkomst is belangrijk voor de binnenlandse politiek in Duitsland, waar bondskanselier Merkel (CDU) in de clinch ligt met haar coalitiepartner CSU. Die laatste partij wil alle migranten aan de grens wegsturen die al zijn geregistreerd in een ander EU-land.

Op de Duitse tv zei Michelbach dat het de goede kant op gaat. "Je ziet dat onze opstelling in Europa iets heeft veranderd." Of de minister van Binnenlandse Zaken, CSU-leider Horst Seehofer, nu zal afzien van het wegsturen van migranten aan de grens is nog niet helemaal duidelijk. "In de komende twee dagen moet er tussen de kanselier en de minister van Binnenlandse Zaken gepraat worden", zei Michelbach. "We moeten de uitkomst analyseren."

De kans op gewapende vrede lijkt me na vannacht iets groter geworden.

Jeroen Wollaars, NOS-correspondent

Correspondent Jeroen Wollaars zegt dat het erop lijkt dat de CSU het conflict niet op de spits wil drijven. "Ze kloppen zich op de borst dat zij verantwoordelijk zijn voor een strenger Europees asielbeleid en willen daar in Beieren mee scoren. Tegelijk zien ze in de peilingen dat hun ramkoers met Merkel weinig heeft opgeleverd. Dus de kans op gewapende vrede lijkt me na vannacht iets groter geworden."

Groenen poeslief voor Merkel

Hij tekent daarbij aan dat Michelbach bij het progressievere deel van de CSU hoort. De opstelling van de hardliners in de partij is nog niet duidelijk. De hoofdvraag is volgens Wollaars vooral: is de CSU op zoek naar een compromis, of wil de partij koste wat kost een crisis forceren?

Als Seehofer zijn zin doorzet, zal Merkel hem naar verwachting ontslaan. En dat zou zomaar kunnen eindigen in een Duits kabinet met de Groenen, die de CSU zouden kunnen vervangen. "Die Groenen willen wel, die zijn opeens in alle debatten poeslief voor Merkel", zegt Wollaars. "En daarmee zou deze crisis ook kunnen leiden tot een centrum-linkse Duitse regering. Die dreiging voelt de CSU natuurlijk ook. Daarom verwacht ik niet dat ze keihard zullen blijven doorzetten."

Italië

Het andere land dat veel druk op de top zette, is Italië. Rome dreigde zelfs met een veto op de top als er geen overeenstemming werd bereikt over een voor Italië acceptabele migratie-aanpak.

De minister van Binnenlandse Zaken en leider van Lega, Matteo Salvini, zei vanochtend in een interview op de radio dat hij "concrete toezeggingen" wil zien van de EU-lidstaten. Volgens hem heeft Italië 70 procent bereikt van wat het land wilde op de top.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl