Minister Seehofer (midden) op de CSU-bijeenkomst
NOS NieuwsAangepast

CSU-leider Seehofer dreigt met ontslag na migratieconflict, stemming volgt

De leider van de CSU en minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer dreigt af te treden. Seehofer heeft zijn ontslag aangeboden na een hoogoplopend conflict met bondskanselier Merkel over migratie. Zijn ontslag wordt echter niet direct geaccepteerd; er volgt nog een stemming. Partijgenoten proberen hem nog op andere gedachten te brengen.

"Het was een van de scenario's die hier de laatste tijd de ronde deden", zei correspondent Jeroen Wollaars in het radioprogramma NOS Met het oog op morgen. "Hij had aangekondigd dat hij aan het eind van die hele lange vergadering van vandaag een persoonlijke boodschap zou willen overbrengen. Toen zijn mensen hun knopen al gaan tellen. Maar dat was tien uur geleden."

Volgens Wollaars werd inmiddels ook rekening gehouden met andere scenario's, waaronder ontslag door Merkel of een vertrek van de CSU uit de regering. "Het lijkt er dus op dat hij toch gekozen heeft voor dat wat vanmorgen de ronde deed: opstappen. Hoewel dat ontslag dus niet geaccepteerd wordt, dus de kogel is nog niet door de kerk."

Asielzoekers uitzetten

Vanmiddag zette hij het conflict met Merkel al op scherp. Aan het begin van een bijeenkomst van zijn partij uitte Seehofer zich zeer kritisch over het resultaat van de EU-top van deze week over migratie.

Seehofer zou niets zien in het voorstel van Merkel om in Duitsland uitwijzingscentra te vestigen voor migranten, in afwachting van hun terugkeer naar het eerste land van opvang. Naar verluidt ziet hij geen alternatief voor het sluiten van de Duitse grenzen voor migranten. Hij zei erbij dat dit zijn persoonlijke opvatting is, en dat de partij hierover het laatste woord heeft.

Gevolgen voor coalitie?

Merkel is tegen een dergelijke verharding van het Duitse asielbeleid. Ook het CDU-partijbestuur kwam vandaag bijeen. Dat sprak volledige steun uit voor de lijn-Merkel. Pas later vanavond zal duidelijk worden wat het gevolg is van het conflict tussen de CDU en haar zusterpartij CSU voor de regeringscoalitie, waar ook de SPD deel van uitmaakt.

Gisteren werd bekend dat Merkel een document heeft opgesteld met voorstellen voor een scherper asielbeleid in Europa. Daarvoor is de medewerking nodig van de andere lidstaten van de Europese Unie.

Veertien landen zouden Merkel hebben toegezegd daarover in bespreking te gaan. Hongarije, Tsjechië en Polen spreken echter tegen dat ze Duitsland daarover iets hebben toegezegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl