Max Verstappen viert feest in Oostenrijk AFP

Eind mei kreeg hij zo'n beetje alles en iedereen over zich heen na zijn fiasco in Monaco, een maand later verdrong opnieuw iedereen zich rond Max Verstappen. Nu als winnaar van de GP van Oostenrijk. "Onverwacht, maar heel, heel mooi. Deze zege blijft me mijn hele leven bij", zei hij dolgelukkig na zijn zege voor duizenden landgenoten.

De wereld kan flink veranderen in korte tijd. Verstappen pakte voor ruim 15.000 Nederlanders op het zonovergoten thuiscircuit van teamsponsor Red Bull in Oostenrijk zijn eerste zege van het seizoen.

Samenvatting: Grand Prix van Oostenrijk Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Hij verbaasde iedereen met een uitgekiende race, waarbij het heel houden van zijn banden in de slotfase vooropstond. "Hamilton en Ricciardo hadden problemen met hun banden, Ferrari had betere banden, een kwestie van bandenmanagement", keek de Nederlander terug op de spannende slotfase.

Van 'hero to zero' en omgekeerd

Teambaas Christian Horner kwam superlatieven tekort om de prestatie van de Nederlander te beschrijven. "De marges in de Formule 1 zijn heel klein. Het gaat snel van 'hero to zero' en andersom", grinnikte hij, nog even verwijzend naar alle kritiek op de Nederlander toen die in de derde training van Monaco zijn bolide onnodig in puin reed en zichzelf kansloos maakte voor een eventuele zege.

"Max heeft op een heel volwassen manier gereden de laatste weken. Er zit altijd veel druk op in de Formule 1, maar hij is er de afgelopen weken geweldig mee omgegaan. Hij heeft een geweldige race neergezet. Het goede teamwork heeft voor onze derde GP-zege dit seizoen gezorgd", aldus Horner, die eerder Daniel Ricciardo twee keer met een zege kon feliciteren

Feest met Hirscher

Verstappen stond voor derde keer op rij dit seizoen op het podium. Derde in Canada, tweede vorige week in Frankrijk en nu winnaar in Oostenrijk. Waar moet dat eindigen? "Gewoon op één blijven staan", zei hij met een knipoog naar de GP van Groot-Brittannië, volgende week op het circuit van Silverstone. De Nederlander kreeg de bokaal voor de winnaar uit handen van de Oostenrijkse ski-vedette met Nederlands bloed, Marcel Hirscher.

Op Silverstone, waar de Britse GP wordt verreden, liggen normaal gesproken meer kansen voor Red Bull. Verstappen leverde zondag in Spielberg een vlekkeloos race af, waarbij ook wat acties gunstig uitpakten. Vrij snel na de start pikte hij de derde plaats in door een mooie inhaalmanoeuvre bij Kimi Räikkönen.

Fout Mercedes

En bij Red Bull en Ferrari reageerden ze, in tegenstelling tot bij Mercedes, alert toen de virtuele safety car de baan opkwam na pech bij Valtteri Bottas. Twee Red Bulls en twee Ferrari's schoten direct naar binnen voor een bandenstop. Bij Mercedes bleef het stil, tot woede later van Hamilton. Die moest de misser bekopen met het inleveren van de eerste plaats en kreeg in de slotfase ook nog pech.

Max Verstappen EPA

"Bandenmanagement was cruciaal", grijnsde Verstappen na afloop. "Ik dacht dat Hamilton de race al verloren had nadat hij later banden had moeten wisselen, maar hij had vervolgens ook niet de snelheid", keek Verstappen naar het drama bij Mercedes. Zowel Hamilton als Bottas, van poleposition gestart, viel uit.

Nederlands volksfeest

Verstappen kwam aan de leiding en gaf die niet meer uit handen. Langs de baan vierden duizenden Nederlanders al ver voor hij de finishvlag in zicht kreeg uitgebreid feest. "Ongelofelijk. Geweldig", stamelde de Nederlander. "Hier winnen in een Red Bull, voor zoveel Nederlandse fans. Wat een feest."

STER reclame