NOS Nieuws

Van tijgermug tot goudjakhals: vreemde dieren komen massaal hierheen

Het muggenseizoen is net begonnen, maar nu al zijn in acht gemeenten tijgermuggen gevonden. Dat terwijl die muggensoort van oorsprong helemaal niet in Nederland voorkomt. Het is niet de vraag óf, maar wanneer het insect zich hier permanent vestigt, zegt bioloog Arnold van Vliet.

Door de opwarming van ons land worden de omstandigheden steeds geschikter voor de tijgermug, vertelt hij. De muggensoort komt naar West-Europa aan boord van zeecontainers vanuit andere werelddelen, vertelt Wilfred Reinhold van platform Stop invasieve exoten. De mug heeft zich inmiddels al definitief gevestigd in Noord-Frankrijk.

De mug is niet de eerste diersoort die neerstrijkt in Nederland. Volgens Van Vliet is er een "massale volksverhuizing gaande". En mede door de opwarming van ons land, blijven die soorten vaker hangen.

Reigers en ijsvogels

Een aantal vogelsoorten heeft zich vanwege het klimaat al wel definitief in Nederland gevestigd. Zo broedt de bijeneter sinds 2010 jaarlijks in ons land. Die vogelsoort was eerder vooral in Zuid-Europa te vinden, maar is nu ieder jaar in Nederland omdat het hier tegenwoordig vaker vanuit het oosten en zuiden waait.

De bijeneter

En waar je eerst vooral blauwe reigers zag, zijn nu ook witte zilverreigers vaker te vinden in Nederland, zegt Van Vliet. Verder is ook de populatie ijsvogels sterk gegroeid doordat de temperatuur in Nederland de afgelopen eeuw met gemiddeld zo'n 1,7 graden is toegenomen.

Wolfachtigen

Andere bijzondere voorbeelden zijn de wolf en de goudjakhals, die de afgelopen jaren steeds vaker worden gesignaleerd. Het leefgebied van de goudjakhals strekt zich normaal ongeveer van Bangladesh tot de Balkan, maar het dier is de afgelopen jaren drie keer gezien in Nederland.

De goudjakhals werd in februari 2016 voor het eerst gezien in Nederland

De laatste keer dat dat gebeurde, was vorige week woensdag, toen de goudjakhals op klaarlichte dag werd gefilmd op de Veluwe. Of het dier zich permanent in Nederland vestigt, valt nog niet met zekerheid te zeggen.

Van de wolf vermoedt Staatsbosbeheer wel dat die in Drenthe is komen wonen. De afgelopen tijd werden in die regio steeds vaker wolven gesignaleerd, maar daarbij ging het vaak om dieren die rondtrokken. Op kort termijn hoopt Staatsbosbeheer te kunnen zeggen of de wolf blijft.

Duizendknoop en berenklauw

En dan zijn er ook nog verschillende vlinder- en libellesoorten die nieuw zijn voor Nederland. Daar komen ook nog zo'n honderd, vaak geïmporteerde, plantensoorten bij, zoals de Japanse duizendknoop, de reuzenbalsemien en de reuzenberenklauw, meldt Nature Today.

De exotische dier-, insecten- en plantensoorten zorgen voor soortenrijkheid, maar kunnen ook een bedreiging vormen voor soorten die al langer in Nederland zijn. Daarbij vormt de tijgermug ook een grote bedreiging voor de gezondheid van mensen, zegt Reinhold van platform Stop invasieve exoten. Tijgermuggen kunnen ziektes overbrengen zoals het zika-virus, knokkelkoorts (dengue) en chikungunya.

Toch moeten we er rekening mee houden dat de mug zich over niet al te lange tijd permanent in Nederland vestigt. Daar wijzen vrijwel alle klimaatscenario's op, vertelt Van Vliet. "We hebben hier straks de optimale omstandigheden voor de tijgermug."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl