Nieuwkomer op de Veluwe: goudjakhals gespot
Op de Veluwe is anderhalve week geleden een goudjakhals gezien. Kenniscentrum Alterra, dat verbonden is aan de universiteit in Wageningen, heeft dat bekendgemaakt. Het dier werd toevallig gezien op camerabeelden.
De universiteit vroeg deskundigen in onder meer Oost-Europa of het inderdaad om de goudjakhals gaat. Enkele deskundigen zeiden 100 procent zeker te weten dat het inderdaad om het dier gaat.
De onderzoekers zijn bij toeval op de jakhals gestuit. "We waren niet op zoek naar dit dier", zegt Edgar van der Grift van kenniscentrum Alterra, verbonden aan de Wageningen Universiteit. "We doen onderzoek met cameravallen en toen verscheen hij plotseling in beeld."
Het is nog niet duidelijk of de jakhals door iemand is uitgezet of dat die zelf naar Nederland is gekomen.
Normaal gesproken komt de goudjakhals of de goudwolf voor in Noord-Afrika, het Midden-Oosten, Zuid-Azië en de Balkan. De laatste jaren verplaatst het dier zich steeds meer naar West-Europa. Onlangs werd het dier ook gezien in Denemarken en in Duitsland, bij Frankfurt.
Het is niet zeker waarom de jakhals deze kant op is gekomen. Van der Grift: "Experts hebben er wel ideeën over. Het kan een gevolg zijn van de warmere winters. Maar het kan ook komen door veranderingen in het landgebruik. Veel landbouwgebieden in Oost-Europa zijn verwilderd. Dat kan de populatie jakhalzen goed hebben gedaan waardoor ze op zoek gaan naar nieuwe territoria."
Niet de eerste nieuwkomer
De goudjakhals eet knaagdieren, reptielen, vogels, eieren, fruit en afval.
De universiteit wil niet zeggen waar op de Veluwe het dier is gespot om te voorkomen dat nieuwsgierigen het beest gaan zoeken. Op de locatie wordt onder meer dna-onderzoek gedaan.
De jakhals is niet de eerste nieuwkomer van de laatste tijd. In maart vorig jaar werd voor het eerst in 150 jaar een wolf gespot. Het dier werd gezien in Drenthe en Groningen. Een maand later werd de wolf doodgereden op een snelweg in Duitsland.