"We weten eigenlijk nog steeds niets. En zo blijven we maar doorgaan", zucht Rob, vader vmbo-leerlinge Anique. Vandaag werd bekend dat het resultaat van het centraal eindexamen van Anique en 353 andere Maastrichtse vmbo-leerlingen blijft staan en dat hun gemiste schoolexamens tot 1 januari 2019 ingehaald kunnen worden.

Moeder Karin informeerde vanmiddag haar dochter:

Ouders en leerlingen VMBO Maastricht blijven met vragen zitten

Maar de vraag wanneer de leerlingen dat kunnen doen, en of en hoe dat te combineren is met een vervolgopleiding, baart de ouders zorgen. "Ik weet niet meer hoe het nu verder moet", zegt Rob. "Ik kan voor mijn dochter nu geen vervolgopleiding kiezen. Haar ov-kaart kan ook nog niet worden geregeld. Dat moet allemaal straks na de vakantie, áls ze dan haar toetsen al heeft kunnen inhalen. Dan moeten we dus nog heel veel regelen, terwijl ons hoofd daar helemaal niet naar staat. We lopen emotioneel helemaal over."

Een deel van de leerlingen kan nog deze zomer alle vakken afronden, zodat ze door kunnen naar een vervolgstudie. Een ander deel heeft meer tijd nodig om de hiaten te repareren. Minister Slob zegt dat hij zich ervoor wil inzetten dat ook zij alvast aan een vervolgopleiding kunnen beginnen. Voor een derde groep zijn de achterstanden zo groot dat ze het jaar mogelijk moeten overdoen.

Wie tot welke groep behoort, wordt maandag duidelijk. Het zit Rob en andere ouders hoog. "We willen duidelijkheid. Liefst nog vandaag. Ieder kind moet weten waar het aan toe is. We hebben geen rust, 's nachts niet en overdag niet. Het speelt de hele dag door je hoofd."

STER reclame