NOS Nieuws

Geklap burgemeesters om Telegraaf-opmerking Wieringa 'ongemakkelijk'

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft achteraf een "ongemakkelijk gevoel" gekregen over een opmerking van schrijver Tommy Wieringa over de Telegraaf-aanslag.

Tijdens een tweedaags congres in Maastricht ging een gesprek met Wieringa over bedreigingen aan het adres van bestuurders en over criminelen die steeds zichtbaarder worden in de bovenwereld.

Presentator Twan Huys noemde het bestelbusje dat het Telegraafgebouw inreed. Waarop Wieringa zei: "Dat werd tijd". Uit de zaal klonk gelach en geklap. Toen Huys begon over de aanslag op het blad Panorama van vorige week, zei Wieringa: "Daar geldt hetzelfde voor".

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken zegt tegen De Telegraaf dat ze de grap niet gepast vindt. Ze zegt tegen de krant dat de bestuurders op het congres achteraf balen van wat er is gebeurd.

Bekijk hieronder het fragment:

Tommy Wieringa: dat werd tijd

"Pas later realiseer je je dat dat geen fijne opmerking was", zegt VNG-woordvoerder Edward Ernst. "Daarna krijg je een ongemakkelijk gevoel, omdat het natuurlijk heel erg is wat er is gebeurd en bestuurders zelf ook te maken hebben met bedreigingen."

Een wethouder die de opmerking van Wieringa ongepast vond, zegt tegen De Telegraaf dat "misschien wel de helft van de zaal" klapte. "Het was niet zomaar wat gegniffel. Er waren achteraf ook mensen die zeiden: 'dat klappen kon echt niet'."

'Fictief voorbeeld'

Een andere wethouder, Frank Meurs uit Vianen, stelt tegenover de NOS dat er niet werd gelachen om de aanslag, maar om de "context van die opmerking". "Er was een gesprek gaande over veiligheid in de grensregio. Het gesprek kwam op - laten we zeggen - het thema Audi-bende en toen vroeg Twan Huys Wieringa over de aanslag, wat enigszins buiten het onderwerp lag. De aanslag was in de zaal bovendien nog onbekend en dus voor velen een fictief voorbeeld."

De aanslag vond in de nacht van maandag op dinsdag rond vier uur plaats. Veertig minuten later werd er over geschreven. Het VNG-congres werd enkele uren later, dinsdag om 10.20 uur, geopend.

'Slechte grappen'

Vandaag kwam VNG-voorzitter Jan van Zanen tijdens het congres kort terug op het voorval. "Hij zei dat er vaker wordt gelachen om slechte grappen", zegt woordvoerder Ernst daarover. De officiële reactie van Van Zanen luidt: "De VNG wil er geen misverstand over laten bestaan dat zij geweld tegen personen of organisaties zorgelijk en onacceptabel vindt. Dat geldt uiteraard ook voor de aanslag op het kantoor van De Telegraaf want persvrijheid is een essentieel onderdeel in onze democratie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl