EPA

Uber mag zijn diensten blijven aanbieden in Londen. Het taxibedrijf heeft een tijdelijke vergunning gekregen voor 15 maanden.

In september besloot vervoersorganisatie Transport for London (TfL) de vergunning van Uber niet te verlengen, omdat het bedrijf niet aan de regelgeving voor taxidiensten voldeed.

Uber heeft nu beterschap beloofd en enkele maatregelen aangekondigd. Chauffeurs worden gedwongen af en toe te pauzeren en ze mogen alleen nog maar ritjes accepteren in de regio waar hun vergunning geldig is.

Extra toezicht

De rechter heeft daarom bepaald dat Uber weer in Londen mag rijden. Wel krijgt het bedrijf geen vaste vergunning voor vijf jaar, maar een voorwaardelijke vergunning die 15 maanden geldig is. Gedurende die periode wordt Uber strikt in de gaten gehouden door de autoriteiten.

"Na jaren van slecht gedrag in Londen, accepteert Uber eindelijk dat het terecht was dat de vergunning niet werd verlengd", zegt burgemeester Khan. "Het maakt niet uit hoe groot of machtig je bent, je moet je aan de regels houden."

Het besluit om de vergunning van Uber niet te verlengen, leidde in september tot veel protest in Londen. Honderdduizenden mensen tekenden een petitie tegen het verbod.

Ook toenmalig staatssecretaris Hands van Buitenlandse Handel had er kritiek op. Volgens hem kwamen door de maatregel 40.000 chauffeurs zonder werk te zitten en werden 3,5 miljoen gebruikers in de steek gelaten.

STER reclame