NOS NieuwsAangepast

The Jungle op het toneel: 'We willen meer begrip kweken voor migratie'

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

Safi, een Syrische vluchteling, leidt het theaterpubliek rond door het kamp. Van het Afghaanse restaurant, naar de provisorisch in elkaar geknutselde moskee. De paden zijn omgedoopt tot 'David Cameron Avenue" en de "François Hollande Street". Hij eindigt zijn rondleiding met: "Wanneer voelt een plek als thuis?"

The Jungle in Calais was één van de bekendste migrantenkampen in Europa, tot het vorig jaar door de Franse politie werd ontmanteld. Er zaten duizenden migranten van over de hele wereld. Allemaal met als doel om uiteindelijk in Groot-Brittannië terecht te komen.

Good Chance

Twee Britse scenarioschrijvers, Joe Murphy en Joe Robertson, brachten enkele maanden door in het kamp. Ze richtten er zelfs een theater op. "We merkten dat migranten niet alleen behoefte hebben aan water, voedsel en een plek om te slapen, maar dat ze zich ook wilde uiten. Met wat financiële hulp begonnen we daarom een theater in Calais: Good Chance", zegt Joe Murphy.

En op basis van die ervaringen besloten ze uiteindelijk een toneelstuk te maken over The Jungle, dat nu zelfs het prestigieuze West End in Londen heeft bereikt. De komende maanden staat het stuk in het Playhouse Theatre, met elke avond 800 bezoekers. "Dat hadden we nooit kunnen denken toen we aan dit project begonnen, maar het laat zien dat er behoefte is om dit verhaal te zien en te horen."

En daarvoor moest er aardig wat geklust worden in het klassieke Londense theater. Het toneel is namelijk volledig omgebouwd tot migrantenkamp. Overal hangen houten planken, op de grond ligt zand en allerlei rommel en bezoekers zitten niet alleen op stoelen in de zaal maar ook op bankjes om het podium heen. Om maar zoveel mogelijk te voelen hoe het leven in The Jungle is.

Mohammed Sarrar speelt Omar in het stuk, een Sudanese migrant die via Calais in Londen probeert te komen. Sarrar zat, net als enkele andere acteurs, zelf lange tijd in Calais voordat hij de overstap over Het Kanaal wist te maken. "Ik ben per vrachtwagen in Londen terechtgekomen", vertelt hij. "Net als vele anderen." Voor hem is het belangrijk dat dit verhaal verteld wordt. "Het laat echt zien hoe het leven in het kamp was. Hoe er met traangas op ons werd geschoten, hoe er heftige ruzies waren tussen migranten, hoe onzeker het ook was. Maar tegelijk laat het ook de hoop zien en de saamhorigheid."

Verstrikt

Het verhaal gaat grotendeels over de Britse vrijwilligster Beth, die naar het kamp is gekomen om te helpen. Ze wil proberen een Sudanese jongen naar Groot-Brittannië te krijgen, maar raakt verstrikt in het gevaarlijke spel dat mensensmokkelaars spelen.

Voor de scenarioschrijvers was het essentieel om dit verhaal juist nu aan het grote publiek te tonen. "Kijk in Europa: migratie is het belangrijkste gespreksonderwerp. Kijk naar de populistische retoriek in Hongarije, of Italië. Kijk ook naar Trump en de migranten bij de Mexicaanse grens. Migratie is het thema dat ons nog decennia gaat bezighouden. Het is daarom ontzettend belangrijk dat we beter begrijpen wat migranten beweegt om zo'n reis af te leggen", zegt Murphy.

De twee hebben plannen om met het toneelstuk ook de rest van Europa aan te doen. De eerste plannen om in Parijs op te treden zijn er al. Of ze ook Nederland zullen aandoen, is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl