AFP
NOS NieuwsAangepast

Calais: van jungle naar natuurgebied

Op de plek in Calais waar een aantal maanden geleden duizenden vluchtelingen woonden, willen de grondeigenaren een groot natuurgebied aanleggen. In oktober ontruimde de Franse politie het illegale vluchtelingenkamp dat ook wel de 'jungle van Calais' werd genoemd.

Momenteel gebeurt er niks met de grond en dat vinden de eigenaren zonde. Ze denken dat de ligging vlak aan zee de perfecte plek is voor een natuurgebied. Het plan is dat er duinen worden aangelegd, watergebieden worden gemaakt en dat er bijzondere begroeiing wordt geplant.

Het grote doel van het plan is om Calais weer een betere naam te bezorgen. Die naam is verslechterd na alle verhalen over de barre omstandigheden in de 'jungle'.

AFP
Man loopt door puinresten de dag na de ontruiming van de 'jungle van Calais'

Het is nog niet helemaal zeker of het nieuwe natuurgebied er komt, omdat de gemeente nog over het plan moet stemmen. Correspondent Frank Renout zei in het NOS Radio 1 Journaal dat hij niet verwacht dat de gemeente dwars zal liggen. De burgemeester heeft zich al positief uitgelaten over het plan.

Calais is nog niet af van de vluchtelingen. Volgens Renout blijft Calais zeer aantrekkelijk voor migranten die naar Groot-Brittannië willen. Dat komt doordat de veerboten naar het Britse eiland vertrekken vanuit Calais en dat ook de Kanaaltunnel er begint.

De migranten die nu nog naar Calais komen, wonen in een aantal kleine provisorische kampen. Die staan buiten het gebied dat de grondeigenaren willen omtoveren tot natuurpark.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl