Granit Xhaka viert zijn treffer met een Albanees gebaar
NOS VoetbalAangepast

Xhaka en Shaqiri beboet voor Albanese gebaren tegen Servië

De Zwitserse internationals Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri moeten van de tuchtcommissie van de FIFA beiden een boete van 10.000 Zwitserse frank (omgerekend ruim 8.600 euro) betalen voor de manier waarop ze vrijdag hun doelpunten vierden in de gewonnen WK-wedstrijd tegen Servië (2-1).

Beide spelers met Kosovaars-Albanese roots beeldden na hun doelpunt met hun handen de dubbele adelaar uit die op de vlag van Albanië staat, een gebaar dat al een paar jaar gemeengoed is onder etnisch-Albanese spelers.

De Serviërs spraken echter van een provocatie. De politieke lading van het gebaar was de FIFA evenmin ontgaan. Omdat de wereldvoetbalbond geen politieke uitingen toestaat, konden de spelers een sanctie verwachten.

Xhaka en Shaqiri ontsnapten aan een schorsing en mogen dus woensdag gewoon aantreden in het beslissende groepsduel met Costa Rica.

Gespannen verhoudingen

De verhoudingen tussen enerzijds Albanië en Kosovo en anderzijds Servië zijn nog altijd uiterst gevoelig. Kosovo is een voormalige Servische provincie met een meerderheid aan etnisch-Albanese inwoners. Aan het einde van de twintigste eeuw woedde er een hevige oorlog tussen het Kosovo Bevrijdingsleger (UCK) en het Servische leger.

De oorlog werd uiteindelijk beëindigd door bombardementen op Servië door een coalitie onder leiding van de Verenigde Staten, waarop jarenlang internationale vredestroepen beide partijen uit elkaar moesten houden. In 2008 werd Kosovo formeel onafhankelijk, maar die status wordt niet erkend door Servië.

Drone

In 2014 liep het EK-kwalificatieduel tussen Servië en Albanië - met Granit Xhaka's broer Taulant - vanwege vergelijkbare elementen uit de hand. Destijds stak een drone met een vlag van Groot-Albanië de lont in het kruitvat.

Kosovaarse Zwitsers provoceren met Albanese adelaar

De Zwitserse aanvoerder Stephan Lichtsteiner misdroeg zich vrijdag ook tijdens het WK-duel met Servië en moet 4.300 euro overmaken naar de FIFA.

Ook bondscoach beboet

Ook bondscoach Mladen Krstajic van Servië en de voorzitter van de Servische bond kregen een boete van omgerekend 4300 euro opgelegd, omdat zij zich volgens de FIFA schuldig hebben gemaakt aan "onsportief gedrag" jegens scheidsrechter Felix Brych.

De Servische voetbalbond heeft ook een boete opgelegd gekregen. De bond moet omgerekend bijna 47.000 euro betalen, omdat Servische fans volgens de FIFA "politieke en aanstootgevende boodschappen toonden" en "voorwerpen op het veld gooiden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl