Granit Xhaka viert zijn treffer met een Albanees gebaar
NOS VoetbalAangepast

Schorsing dreigt voor Shaqiri en Xhaka na Albanese gebaren

De politieke gebaren van de Zwitserse internationals Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri bij het vieren van hun doelpunten komen de voetballers mogelijk duur te staan. De tuchtcommissie van de wereldvoetbalbond FIFA heeft een zaak aangespannen tegen de twee spelers.

Xhaka en Shaqiri deden in de wedstrijd tegen Servië (2-1 zege) met hun handen een vogel na, een verwijzing naar de dubbele adelaar in de vlag van Albanië.

Beide Zwitserse internationals hebben Kosovaars-Albanese roots. De verhoudingen tussen enerzijds Albanië en Kosovo en anderzijds Servië zijn nog altijd uiterst gevoelig. De Servische fans in Kaliningrad floten Xhaka en Shaqiri constant uit. De gebaartjes van de doelpuntenmakers hadden een duidelijke politieke lading, iets wat de FIFA niet toestaat.

Kosovaarse Zwitsers provoceren met Albanese adelaar

Ook de Servische bond is op de vingers getikt. Er waren spandoeken te zien met politieke en aanstootgevende boodschappen, aldus de FIFA. Er wordt onderzocht of er een straf volgt.

Ook de Servische bondscoach Mladen Krstajic moet vrezen. Hij was woest op de Duitse scheidsrechter Felix Brych, die weigerde een strafschop te geven toen Aleksandar Mitrovic door twee verdedigers van Zwitserland onderuit werd getrokken.

"We zijn bestolen", riep Krstajic tegen Servische journalisten. "Ik zou hem geen gele of rode kaart geven, maar naar Den Haag sturen. Hij zou daar hetzelfde proces moet krijgen als ze ons hebben gegeven." De bondscoach doelde daarmee op het inmiddels gesloten Joegoslavië-Tribunaal, waar onder anderen heel wat Servische oorlogsmisdadigers zijn berecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl