1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Erdogans succes in Nederland verklaard: 'AKP-aanhangers gaan eerder stemmen'

Feestende Turkse Nederlanders gisteravond in verschillende steden. Het ging om aanhangers van Erdogan, want die won gisteren de presidentsverkiezingen. In Turkije kreeg hij ruim 52 procent van de stemmen, maar onder Turken in het buitenland haalde hij een grotere overwinning: bijna 60 procent. In Nederland kreeg hij zelfs zo'n 73 procent.

In ons land mochten ruim een kwart miljoen Turkse Nederlanders stemmen voor de Turkse parlements- en presidentsverkiezingen. Ongeveer 40 procent heeft dat ook gedaan, meldt de krant Daily Sabah. In Turkije ligt de opkomst rond de 85 procent.

Bekijk hieronder beelden van feestende Erdogan-aanhangers in Nederland:

Aanhangers Erdogan in Nederland vieren feest

"Het is geen a-selecte groep die hier is gaan stemmen", legt Erik-Jan Zürcher uit. De hoogleraar Turkse talen en cultuur aan de Universiteit Leiden noemt daarvoor twee oorzaken.

Allereerst noemt hij de faciliteiten die worden verzorgd door organisaties gelieerd aan Erdogans AK-partij. "Die organisaties regelen bijvoorbeeld gratis vervoer naar de stembureaus. De oppositie doet dat niet, want die is veel minder goed georganiseerd in Nederland."

Vervoer om te gaan stemmen is geen overbodige luxe, er waren namelijk alleen stembureaus in Amsterdam, Den Haag en Deventer.

De tweede oorzaak is de aard van de stemmers. "Aanhangers van de AK-partij zijn over het algemeen meer gericht op Turkije. Zij volgen Turkse media, die veelal op de hand zijn van Erdogan. Dus gaan ze eerder stemmen voor iets dat een Turkse aangelegenheid is", zegt Zürcher.

"Andere Turkse Nederlanders, die meer gericht zijn op Nederland, zijn relatief minder genegen om te gaan stemmen", denkt de hoogleraar. "Want zij zijn niet zo met Turkije bezig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl