NOS
NOS NieuwsAangepast

Groepen Turkse Nederlanders vieren feest na opeisen winst door Erdogan

In Rotterdam hebben honderden Turkse Nederlanders feestgevierd na het uitroepen van de verkiezingsoverwinning door president Erdogan. De politie zette een aantal straten rond het Turkse consulaat af.

Turkse Nederlanders verzamelden zich in het centrum en er reden toeterende auto's rond met vlaggen van Turkije. Ook in Amsterdam en in Deventer vierden mensen feest.

Aanhangers Erdogan in Nederland vieren feest

In Nederland konden ongeveer een kwart miljoen Turkse Nederlanders stemmen voor de Turkse parlements- en presidentsverkiezingen. Volgens Turkse staatsmedia heeft 73 procent van de Turkse Nederlanders op Erdogan gestemd bij de presidentsverkiezingen. De leider van de grootste oppositiepartij, de CHP, zou zijn blijven steken op 18 procent.

Bij de parlementsverkiezingen kreeg de AK-partij 62 procent van de stemmen die in Nederland zijn uitgebracht, volgens staatspersbureau Anadolu.

Oppositie

De Turkse kiesraad zei aan het begin van de nacht dat Erdogan al na de eerste ronde van de verkiezingen zeker is van het presidentschap. Uit tellingen van meer dan 97 procent van de stemmen zou blijken dat hij meer dan 50 procent van de stemmen heeft gehaald.

Oppositieleider Ince zei eerder op de avond op basis van de eerste resultaten al dat hij de uitslag betwist. De komende ochtend houdt hij een persconferentie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl