President Erdogan
NOS NieuwsAangepast

Erdogan roept Turkse Nederlanders in brief op te gaan stemmen

De Turkse president Erdogan roept de Turkse kiezers in Nederland op om morgen naar de stembus te gaan. Dat doet hij in een brief die Turkse Nederlanders de afgelopen dagen in de bus kregen. De brief wordt door Erdogan ondertekend als president en als leider van de AK-partij. Hij geeft geen direct stemadvies, maar impliciet doet hij een oproep om de AK-partij te steunen.

In de brief staan verkiezingsslogans die door de AK-partij worden gebruikt. Erdogan schrijft daaronder dat hij de Turken uitnodigt om deze oproep te steunen.

Erdogan wijst op de volgens hem grote stappen die de afgelopen jaren onder zijn leiding zijn gezet op gebieden als onderwijs, zorg, energie, infrastructuur en buitenlandbeleid. Volgens Erdogan kunnen Turken in het buitenland die verandering als beste zien. Voor de toekomst van Turkije is jullie steun "een stap voor een nieuw begin", schrijft Erdogan.

  • Privéfoto
    Het tweede deel van de brief die Turkse Nederlanders kregen

Zo'n 250.000 Turkse Nederlanders kunnen vanaf morgen stemmen voor de Turkse presidents- en parlementsverkiezingen. Dat kan bij stembureaus in Deventer, Den Haag en Amsterdam. De stembureaus zijn open van vrijdag tot en met komende dinsdag, van 09.00 tot 21.00 uur. Voor 2014 moesten Turkse Nederlanders naar een stembureau in Turkije.

Nieuw systeem

Eigenlijk stonden de Turkse presidentsverkiezingen pas voor november 2019 gepland. Maar Erdogan schreef in april vervroegde verkiezingen uit. Turkije gaat over van een parlementair naar een presidentieel systeem, waarmee Erdogan meer regie wil krijgen. Daarover werd vorig jaar nog tijdens een referendum gestemd. Dat won Erdogan nipt. Het nieuwe systeem kan pas ingevoerd worden na de presidentsverkiezingen.

In Turkije wordt pas op 24 juni gestemd. Als er niet een duidelijke winnaar uit de bus komt voor het presidentschap volgt er nog een tweede ronde.

Kamervragen

SP-Tweede Kamerlid Van Dijk vraagt aan premier Rutte of hij het wenselijk vindt dat de Turkse president Erdogan brieven stuurt aan Turkse Nederlanders met een zogenaamd neutrale oproep om te gaan stemmen. Van Dijk ziet in de brief bovendien een duidelijke oproep om voor de AK-partij van de president te kiezen.

Het Kamerlid wil ook weten hoe de Turkse president aan de adressen van Turkse Nederlanders is gekomen en of de Turkse ambassade daarin een rol heeft gespeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl