De generatie-Erdogan aan het woord
Een hele generatie Turken weet niet anders: Recep Tayyip Erdogan is aan de macht. Eerst als premier, later als president. Vandaag mocht die generatie voor het eerst zelf gaan stemmen. De nu 18-jarige jongeren waren twee jaar toen Erdogan en zijn AKP in 2002 voor het eerst de verkiezingen wonnen.
We vroegen aan vijf jongeren wat hun droom is in het leven, hoe zij opgroeiend naar Erdogan keken en op wie ze vandaag zouden gaan stemmen. Op de man die het politieke beeld van hun jeugd bepaalde? Of willen ze juist vernieuwing, andere gezichten zien? De generatie-Erdogan aan het woord.
Özge was afgelopen jaar eerstejaars student sociologie, ze wil gaan werken in de reclame. Ze komt uit een familie die weinig op heeft met president Erdogan. "Natuurlijk wist ik er in het begin niks van, ik moest erachter komen waarom ze hem niet mochten", zegt ze. Het gaat haar inmiddels vooral om vrijheid. "Als je openlijk je mening geeft, kun je in de problemen komen." Özge verwacht dat dit zou veranderen onder oppositiekandidaat Muharrem Ince, en stemde vandaag op hem.
Bekir is een politiek dier, zegt hij zelf. "Toen mijn vrienden op straat aan het voetballen waren, was ik al met politiek bezig." En in de politiek heeft hij een idool: Recep Tayyip Erdogan. "Ondanks de leugen over een dictatuur, zien we dat hij een leider is die voor vrijheid vecht", zegt Bekir. Het negatieve beeld van Erdogan klopt volgens hem niet. Erdogan heeft het verbod op de hoofddoek in openbare gebouwen afgeschaft, hij heeft universiteiten geopend, zegt Bekir. "Voor mij is hij de belichaming van leiderschap."
De artistieke en vrolijke Deniz vindt oppositiekandidaat Muharrem Ince 'schattig'. Daarom zou hij op hem stemmen. "Er is bij verkiezingen altijd de vraag geweest: als het niet Erdogan wordt, wie dan?" Nu is er volgens Deniz een alternatief, en dat is Ince. "En die is eigenlijk vrij goed", zegt hij. Deniz wil theater maken, en verwacht dat het heel moeilijk wordt in Turkije om dat in totale vrijheid te doen. "In een ideale wereld wil ik leven van theatermaken en gelukkig worden."
Fatih is een religieuze jongen. Hij droomt van uniformen en van wapens, zegt hij. En dus van een baan bij de politie. Wat president Erdogan goed heeft gedaan, zegt Fatih, is respect afdwingen. "Respect in de wereld, we dagen de wereld zelfs een beetje uit", zegt hij over het Turkije van Erdogan. Meer dan onder de leiders die voor Erdogan aan de macht waren. En Turkije ontwikkelt zich economisch, "ook al gaat het langzaam".
Sirem wil onderzoek doen naar kanker, om zo een behandeling te vinden. "Want helaas hebben wij kanker in de familie", vertelt ze. Toen ze klein was had ze geen positieve of negatieve gevoelens over Erdogan. Maar de laatste jaren ziet ze de rechtszaken en "het gedoe met het buitenland", zoals ze het noemt. Ze vindt dat het systeem moet veranderen. "En de beste kans daarop is nu Ince."