Aangepast

'Depressie kan net zo goed in Koninklijk Huis voorkomen'

We kregen veel reacties op onze depressiespecial. Een groot aantal mensen herkent zich in de verschillende situaties die belicht worden. Met een paar van die mensen zochten we contact om te vragen wat het bij hen losmaakte.

Maar eerst dus de special: hoe kan een depressie voelen? Je kunt dat hieronder zelf ervaren:

'Ik kan gevoelens niet delen met mijn ouders'

Sahin (20) is depressief sinds zijn achttiende. "Niks lukt meer", zegt hij. "Alles lijkt heel moeilijk." Al die tijd deelde hij dit met niemand van zijn vrienden of familieleden. "Ik durfde het gewoon niet te vertellen." Tot vrijdag, toen heeft hij het voor het eerst met zijn beste vriend besproken. Over de app, dat wel. "Het is een eerste stap, maar het appen luchtte erg op. Het is heel moeilijk om uit te leggen hoe je je voelt."

"Het lastige is dat ik het niet met mijn ouders kan bespreken. Ze komen uit Turkije en begrijpen mij niet. Psychische probleem worden daar niet besproken", zegt hij. "Maar ik denk dat jongeren met een Turkse afkomst over het algemeen hun gevoelens minder of helemaal niet delen met hun ouders."

De problemen met opstaan - zoals in de video in de special - herkent Sahin. Maar andere dingen juist niet. "Ik vind geluiden op straat niet per se vervelend. Al kijk ik er altijd wel direct naar", vertelt hij. "Als ik twee mensen gezellig zie kletsen met elkaar, vind ik dat irritant. Eigenlijk is dat gewoon jaloezie. Ik wil dat ook, maar het lukt mij niet."

'Ik nam maar een hond'

Sander ging door meerdere depressieve periodes heen. Hij sloot zich soms dagenlang op met zijn computer en online games. "In die wereld was ik wel iemand die ertoe deed", vertelt hij. "Ik nam op een gegeven moment maar een hond, zodat ik in ieder geval af en toe de straat opging."

Vooral in de belevingsvideo uit de special herkende hij zich. "Dat boodschappen doen kwam echt binnen", licht hij toe in zijn reactie op Facebook. "Ik heb me meerdere keren in precies dit soort situaties bevonden, waarbij elke prikkel er een te veel is en alle geluiden heel intens binnenkomen."

Op dit moment heeft Sander een relatief goede periode. "Ik heb het NOS op 3-verhaal aan mijn vriendin laten zien. Het is lastig om aan mensen die niet depressief zijn duidelijk te maken hoe het voelt, maar dit helpt daar erg bij."

'Dit komt in de buurt van hoe ik me voelde'

Ook op sociale media deelden veel mensen de depressiespecial. Op Facebook bijvoorbeeld kwamen er veel reacties. "Wat indrukwekkend en verdrietig. Jonge mensen moeten niet op deze manier in de wereld hoeven staan", schrijft Marieke. "Mooi dat er meer aandacht voor komt", vindt Marion. "Heel interessant en fijn om er een beter beeld van te krijgen."

Verschillende mensen raadden elkaar de special aan. Anouk bijvoorbeeld, tagte Mark in een bericht en schreef: "Je wilde weten hoe het voelt. Dit komt dicht in de buurt." Anne deed iets soortgelijks. "Yvonne, bekijk dit maar eens. Komt wel een beetje in de buurt van hoe ik me voelde."

'Belangrijk dat je over depressie praat'

"Een depressie is een aandoening waar je niet om hebt gevraagd, maar je moet er wel mee dealen", zegt Robert Schoevers, hoogleraar psychiatrie in Groningen "Het is belangrijk dat mensen over het onderwerp praten met elkaar. Zo'n grote publicatie kan daar echt aan bijdragen."

Het normaliseert het onderwerp en kan het tastbaar maken, ook voor mensen die zelf geen depressie hebben gehad. "De coming out bij een depressie is niet gemakkelijk, maar als er begrip is bij je omgeving kan dat zeker helpen. Het kan iedereen overkomen, tot het Koninklijk Huis aan toe."

Deel artikel: