NOS NieuwsAangepast

OVV: wil Chemelot groeien, moet veiligheid en samenwerking beter

Als het Limburgse industriecomplex Chemelot verder wil groeien, moet er meer gedaan worden aan de veiligheid en samenwerking op het terrein. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) na onderzoek. Directe aanleiding voor dat onderzoek is een brand bij het petrochemische bedrijf Sabic, eind 2016. Daarbij kwam een medewerker om het leven en raakte een ander zwaargewond.

Op het industrieterrein gaat het vaker mis. Vorige maand lekte er nog ammoniak bij een melaminefabriek en kort daarvoor stootte een van de fabrieken van Sabic wit poeder uit.

In 2016 waren er vier ernstige voorvallen op het terrein. Drie keer ging het om emissies van gevaarlijke stoffen. Uit OVV-onderzoek blijkt dat de inspectie en het onderhoud niet altijd op orde waren op het terrein en dat werkinstructies niet werden nageleefd. Ook zouden mogelijke risico's onvoldoende zijn geïdentificeerd.

Dit vindt de OVV van de situatie bij Chemelot:

Dit vindt de OVV van de situatie bij Chemelot

Volgens de OVV mist het chemische industrieterrein een overkoepelende visie op veiligheid. Op dit moment worden de risico's per bedrijf beheerst. Ieder bedrijf is erop gericht om te voldoen aan wet- en regelgeving. De OVV concludeert dat de veiligheid structureel verbeterd kan worden door beter samen te werken.

De Onderzoeksraad zegt dat de provincie Limburg ook een taak heeft bij het waarborgen van de veiligheid op het terrein en in de omgeving. Op dit moment heeft de provincie niet vastgelegd welk veiligheidsniveau het terrein moet nastreven.

De OVV beveelt de provincie aan om samen met omliggende gemeenten afspraken te maken over de veiligheid. Die zouden dan ook als leidraad kunnen dienen voor de ruimtelijke ordening rond Chemelot. Ook schrijft de OVV dat een overkoepelende omgevingsvergunning voor chemieclusters, die er nu niet is, kan bijdragen aan de samenwerking tussen die centra.

Extra overleg en inspectie

Chemelot zegt met de aanbevelingen aan de slag te gaan. Een deel van de aandachtspunten die de OVV aangeeft, waren al in eerder onderzoek naar voren gekomen. Volgens Chemelot zijn er naar aanleiding van de incidenten al extra overleggen georganiseerd om ervaringen te delen. Dat heeft geleid tot extra inspecties en een extra risico-inventarisatie in de fabrieken op het terrein.

De gemeente Sittard-Geleen noemt de aanbevelingen van de OVV een harde voorwaarde voor de verdere groei van het industrieterrein. Samen met de provincie Limburg en buurgemeenten Stein en Beek gaat Sittard-Geleen werken aan de veiligheid. Dat moet volgens de gemeente vooral gebeuren via aanpassingen aan de Omgevingswet. Het contact met Chemelot is naar eigen zeggen goed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl