AFP
NOS NieuwsAangepast

Italië dreigt minitop EU over migratie te boycotten

Italië dreigt weg te blijven bij de ingelaste minitop over migratie die zondag in Brussel wordt gehouden, melden Italiaanse media. Premier Conte twitterde na een gesprek met EU-president Tusk in Rome dat hij bezwaren heeft tegen het ontwerpakkoord.

Conte kan zich vooral niet vinden in het uitgangspunt dat migranten worden teruggestuurd naar het eerste land van registratie. Dat pakt voor Italië slecht uit, omdat daar heel veel migranten aankomen. "Conte wil daar meer flexibiliteit in, zodat niet elke migrant weer naar Italië wordt teruggestuurd, en er zo automatisch een betere verdeling ontstaat", zegt correspondent Mustafa Marghadi.

De premier wil aanpassingen in het ontwerpakkoord. Marghadi: "Conte heeft gezegd: als ik naar Brussel moet om dat te tekenen, kan ik me net zo goed het geld van de reis besparen."

Als de Italianen niet meedoen aan de top, zou die ontmoeting van Europese leiders volgens Marghadi veel van zijn geloofwaardigheid verliezen, omdat Italië deze hele nieuwe politieke migratiecrisis heeft aangezwengeld door het hulpschip Aquarius tegen te houden. "De minitop is er eigenlijk om de zorgen van vooral Italië te bespreken. Het is dus ook in het belang van Italië om mede te bepalen wat er gaat gebeuren. Dit is wel een signaal van de Italianen dat er echt naar hun eisen geluisterd moet worden."

Tegenvaller

Een Italiaanse weigering om naar Brussel te komen zou een grote tegenvaller zijn voor de Europese Commissie, die hoopte zondag op een informele bijeenkomst de kou uit de lucht te nemen rond de migratiecrisis. Eind volgende week wordt daarover een officiële top gehouden in Brussel.

EU-landen zijn verdeeld over de aanpak van de migratieproblematiek. Italië is een van de hoofdrolspelers:

Migratie verdeelt de EU: dit zijn de verschillende standpunten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl