EC-voorzitter Juncker en bondskanselier Merkel AFP

Er komt zondag een extra Europese top over migratie, heeft voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie bekendgemaakt. Hij spreekt van een informeel werkoverleg waar de leiders van lidstaten praten over Europese oplossingen voor het migratieprobleem.

De afgelopen weken zijn er veel discussies over de opvang van migranten. Italië weigerde het schip Aquarius met honderden migranten toe te laten. Pas na veel geruzie tussen Europese lidstaten bood Spanje aan de migranten toe te laten.

Volgens Juncker is de top een voorbereiding op de al geplande EU-top van 28 en 29 juni in Brussel. Alle lidstaten die geïnteresseerd zijn in een Europese aanpak zijn welkom, schrijft hij op Twitter. Ook premier Rutte zal bij het overleg aanwezig zijn.

De Duitse bondskanselier Merkel had eerder gezegd dat ze een extra overleg wilde met andere EU-landen, maar volgens correspondent Jeroen Wollaars benadrukt Duitsland dat de uitnodiging van Juncker afkomstig is. "Daarmee willen ze uitstralen dat er een Europese oplossing gevonden moet worden. Maar gezien de binnenlandse politieke situatie is er Merkel natuurlijk veel aan gelegen deze landen voorafgaand aan de top al op één lijn te krijgen."

Binnen de Duitse regering zijn grote spanningen over de opvang van migranten en vluchtelingen. Minister Seehofer van Binnenlandse Zaken en zijn partij CSU willen bij de grens asielzoekers weren, die al in andere EU-landen zijn geregistreerd. Merkel wil migranten toelaten in afwachting van hun asielprocedure.

STER reclame