Duizenden metaalwerkers staken voor een betere cao
Duizenden werknemers uit de metaalsector hebben vandaag hun werk neergelegd. Ze staken omdat ze een betere cao willen.
De medewerkers willen onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent per jaar. De werkgeversorganisatie bood een loonsverhoging van gemiddeld 2,5 procent per jaar. Ook willen metaalwerkers meer zeggenschap en meer werkzekerheid.
Een van de stakers is Roy (23). Hij heeft sinds twee weken een contract, maar legt nu dus het werk neer voor betere voorwaarden:
Werkgeversvereniging voor metaalbedrijven vindt het "ontzettend jammer" dat er gestaakt wordt. "Dat is slecht voor het imago van de sector", zegt Amal Tourabi, die namens werkgeversorganisatie FME aan de onderhandelingstafel zat.
De FME heeft volgens haar gezien de onzekere omstandigheden een "mooi" voorstel gedaan. "We hebben de brexit voor de deur, de importheffingen op staal, handelsoorlogen die dreigen. We hebben eigenlijk geen idee hoe zich dat gaat ontwikkelen. Dus het lijkt ons niet verantwoord om afspraken te maken die daar geen rekening mee houden."
Schade
De schade voor bedrijven valt mee, zeggen ze tegen de NOS. Bedrijven gaven wel aan moeite te hebben met het inplannen van werknemers voor vandaag en sommige ondernemingen hebben de productie verlaagd.
Bij automaker VDL hebben zo'n 300 werknemers het werk neergelegd. "Maar de productie gaat op al onze locaties gewoon door", zegt een woordvoerder. Truckmaker DAF heeft de productie verlaagd omdat enkele honderden collega's niet kwamen werken.
Onderhandelingen
Wat de FME betreft zijn de metaalwerkers en -bedrijven nog niet uitonderhandeld. "Er is een staande uitnodiging naar de vakbonden om de gesprekken te hervatten."
Maar vakbond FNV zegt dat er wat hen betreft niet opnieuw onderhandeld wordt als de FME niet met een nieuw voorstel komt. "Je kunt alleen maar onderhandelen als je een beetje bij elkaar in de buurt kunt komen", zegt een woordvoerder van de vakbond.
Op onder andere de punten scholing, werkdruk en loon, liggen de vakbonden en de werkgeversvereniging volgens de FNV nog te ver uit elkaar.
Vorige keer heeft het 9 maanden geduurd. We hopen niet dat het weer zo lang hoeft te duren.
De opkomst is vandaag boven verwachting groot, meldt de FNV. In de ochtend waren er 5000 stakers geteld. "Daar komen waarschijnlijk nog meer bij", zegt een woordvoerder.
Werknemers komen samen in vijf steden: Eindhoven, Utrecht, Alblasserdam, Zwolle en Nijmegen. Zo'n 500 werknemers van twee grote bedrijven hebben los van deze regionale acties het werk neergelegd, laat FNV weten. De stakers zijn van vakbonden FNV Metaal, CNV Vakmensen, VHP2 en De Unie.
In Eindhoven zijn de meeste stakers bijeengekomen, ruim 2000. Het zijn werknemers van diverse VDL-bedrijven in Noord-Brabant en kleinere metaalbedrijven. Ook een delegatie van DAF en chipmaker ASML sluit zich bij deze staking aan.
Duitsland
In Duitsland heeft een dagenlange staking van medewerkers in de metaal- en elektrosector een nieuw akkoord opgeleverd. Werknemers daar kregen recht op een 28-urige werkweek voor maximaal twee jaar. Hun loon werd met 4,3 procent verhoogd. Industrievakbond IG Metall eiste aanvankelijk 6 procent.
De laatste grote stakingen in de Nederlandse metaalsector waren in 2015. "Vorige keer heeft het 9 maanden geduurd", zegt een woordvoerder. "We hopen niet dat het weer zo lang hoeft te duren."