Metaalwerkers bij een eerdere actie deze zomer
NOS Nieuws

Grote staking metaalwerkers Noord-Nederland

Vandaag leggen in totaal 1900 metaalwerkers bij vijftig bedrijven in het noorden van het land het werk neer, meldt vakbond FNV. Al meer dan een half jaar voeren metaalwerkers actie voor een nieuwe cao.

In de ochtend hebben ruim 1500 mensen het werk neergelegd, de rest volgt later vandaag. Het is de grootste metaalstaking tot nu toe in Noord-Nederland.

In de provincies Groningen, Friesland en Drenthe staken onder meer werknemers van Stork, Honeywell, Fokker en scheepswerf Damen. Ook bij Scania in Overijssel gaan in totaal 350 werknemers niet aan het werk vandaag.

Langste staking in dertig jaar

Een aantal van de bedrijven waar gestaakt wordt, zal stilliggen, zegt Jos Brocken van FNV Metaal. In de meeste gevallen duurt de staking een etmaal. Bij sommige bedrijven wordt langer gestaakt. Zo leggen werknemers van Honeywell drie dagen het werk neer.

Op het gebied van werktijden en loon vinden onze leden het voorstel onvoldoende.

Jos Brocken van FNV Metaal

De bonden voeren al meer dan een half jaar acties. Volgens Brocken is het daarmee de langste metaalstaking in dertig jaar tijd. Met de staking van vandaag voeren ze de druk op voorafgaand aan een nieuw overleg aankomende woensdag. Dan ligt een nieuw bod van de metaalwerkgevers op tafel.

Of werkgevers en werknemers er dan uitkomen, is nog maar de vraag, zegt Brocken. "Op het gebied van werktijden en loon vinden onze leden het voorstel onvoldoende."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl