Olieraffinaderij van Shell in Pernis bij Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

'Shell ontwijkt miljarden aan dividendbelasting via Jersey'

Olie- en gasmaatschappij Shell ontwijkt sinds 2005 met toestemming van de Belastingdienst de dividendbelasting, meldt dagblad Trouw. Via het Britse Kanaaleiland Jersey zou de afgelopen dertien jaar ruim 45 miljard euro aan dividend aan aandeelhouders zijn uitgekeerd, waardoor de Nederlandse staat 7 miljard euro misliep.

De constructie werd in het leven geroepen om aandeelhouders van een van de twee moedermaatschappijen van het huidige Royal Dutch Shell, het Britse Shell Transport and Trading, tevreden te houden. In 2005 veranderde Shell zijn organisatiestructuur naar één concern. Voor 2005 bestond het formeel nog uit twee bedrijven: het Britse Shell en het Nederlandse Koninklijke Olie.

Die fusie zou de voornamelijk Britse aandeelhouders van Shell Transport and Trading een veel lagere winstuitkering (dividend) opleveren, omdat daarover in Nederland belasting verschuldigd was. Om de vorming van Royal Dutch Shell niet in gevaar te brengen, bedacht het bedrijf de constructie via Jersey. Het dividend van Shell Transport and Trading gaat via dat Kanaaleiland naar de aandeelhouders. Zo hoeft er geen belasting in Nederland worden afgedragen.

Shell: constructie niet onwettig

Een hoogleraar belastingrecht die deze deal met de Belastingdienst onderzocht, zegt tegen Trouw dat de fiscus zeer waarschijnlijk in strijd met de wet handelt.

President-directeur Marjan van Loon van Shell Nederland is het niet eens met de kritiek in het artikel. "Ik vind het echt stemmingmakerij. Het zit anders in elkaar", zei ze in het programma Kelder & Co op NPO Radio 1. "We wilden van Shell in 2005 één bedrijf maken met het hoofdkantoor in Den Haag. Dat leidde wel tot een probleem voor onze Britse aandeelhouders, want die moesten opeens dividendbelasting gaan betalen."

Van Loon zegt dat daarom geregeld is dat de oude situatie voor de aandeelhouders doorgezet kon worden. "Er is niets veranderd. De situatie is hetzelfde als van voor de verandering. Terwijl er in dit artikel heel iets anders wordt gesuggereerd. Als we dit niet hadden gehad, dan had het hoofdkantoor waarschijnlijk in Londen gestaan en was de schatkist wat leger geweest, doordat er minder directe en indirecte banen waren. Als mensen iets verder kijken dan stemmingmakende titels, dan zien ze wat een bedrijf als Shell betekent voor Nederland."

De Belastingdienst wil niet ingaan op individuele zaken. "Maar in algemene zin is het zo dat op geld dat wordt uitgekeerd via Engelse vennootschappen geen dividendbelasting kan worden ingehouden", zegt de dienst.

In onderstaande video leggen we je uit wat dividendbelasting precies is:

Opfriscursus dividendbelasting: wat is het?

Shell is een van de grootste voorstanders van de afschaffing van de dividendbelasting. Het kabinet wil die heffing van 15 procent op de winstuitkering van bedrijven beëindigen.

De discussie leidde tot verhitte debatten in de Tweede Kamer. Eind april steunde vrijwel de gehele oppositie een motie van afkeuring tegen premier Rutte, omdat die de Kamer niet goed zou hebben geïnformeerd over de memo's over het afschaffen van de belasting.

"Stinkende deal"

Naar aanleiding van het nieuws uit Trouw vraagt GroenLinks-leider Klaver om een parlementaire enquête naar de relatie tussen de overheid en Shell. SP-leider Marijnissen spreekt van een "stinkende deal" en vindt dat premier Rutte komende week in de Kamer tekst en uitleg moet geven. "Rutte blijkt steeds meer echt de loopjongen van het grootkapitaal."

Net als GroenLinks en de SP, wil PvdA-Kamerlid Nijboer dat de 7 miljard euro alsnog wordt overgemaakt. Hij noemt de zaak "heel ernstig". Volgens Nijboer lijkt het erop dat de Belastingdienst heeft meegewerkt aan belastingontwijking.

ChristenUnie en CDA vragen staatssecretaris van Financiën Snel om een overzicht van zogeheten belastingrulings, zoals de afspraken met de Belastingdienst worden genoemd, over de laatste 15 jaar. De coalitiepartijen zijn benieuwd of dergelijke deals eerder niet voldeden aan de wet- en regelgeving.

Verschillende partijen vragen opheldering van de minister, blijkt uit een tweet van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl