GroenLinks-leider Klaver bij het debat over het afschaffen van de dividendbelasting
NOS NieuwsAangepast

Bijna hele oppositie steunt motie van afkeuring tegen Rutte

Een groot deel van de oppositie wijst de manier waarop premier Rutte is omgegaan met het afschaffen van de dividendbelasting van de hand.

Na een scherp debat waarin de premier harde verwijten werden gemaakt, diende GroenLinks-leider Klaver een motie van afkeuring in, mede namens PVV, SP, PvdA, Partij voor de Dieren, 50Plus, Denk en Forum voor Democratie. Van de partijen die niet tot de coalitie horen, was de SGP de enige die de motie niet steunde. Bij een hoofdelijke stemming stemden 67 Kamerleden voor de motie en 76 tegen.

Bijna hele oppositie steunt motie van afkeuring tegen Rutte

Klaver zei dat de manier waarop Rutte de Kamer heeft geïnformeerd "niet kan". Volgens de oppositie had de premier de Kamer beter moeten inlichten over de memo's die er waren over de dividendbelasting. PVV-leider Wilders benadrukte dat het nogal wat is als bijna de hele oppositie de handelwijze van de premier afkeurt. "De premier is fors beschadigd."

SP-leider Marijnissen sprak van een ontluisterend beeld. Volgens haar is "de leugen voor de premier pas een probleem als die in de krant komt".

PvdA-voorman Asscher voegde eraan toe dat de premier een onwaarheid heeft verteld en dat hij dat een half jaar lang niet heeft hersteld. Volgens hem is het vertrouwen weg.

Toekomst

De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie nemen genoegen met de uitleg van de premier, dat hij de Kamer niet bewust onjuist heeft geïnformeerd, maar dat hij na een debat in november beter wel had kunnen navragen of er echt geen memo's waren over de dividendbelasting. VVD-fractievoorzitter Dijkhoff zei dat "de mist te voorkomen was geweest".

De regeringspartijen willen dat er in de toekomst meer duidelijkheid komt over wat er nou precies in het formatiedossier moet komen om dit soort situaties in de toekomst te vermijden en vooral over de inhoud te praten.

SGP-voorman Van der Staaij vond een motie van afkeuring "een brug te ver". Rutte zei in een reactie dat de etiketten die leden van de oppositie plakken niet terecht zijn, maar hij gaf wel toe dat er dingen niet goed zijn gegaan en dat "een onoverzichtelijke situatie is ontstaan".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl