Importheffingen VS treffen China: biedt dat Nederland kansen?
Nu president Trump heeft bekendgemaakt op welke Chinese producten hij nieuwe importheffingen gaat invoeren, waarschuwen deskundigen opnieuw voor de negatieve gevolgen van een handelsoorlog.
De VS heeft niet alleen met China een handelsconflict, maar ook met Mexico, Canada en de EU. Deskundigen maken zich zorgen over verdere escalatie. Het IMF waarschuwde de Verenigde Staten gisteren nog dat een handelsoorlog alleen verliezers kent. Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW maakt zich zorgen over de impact van een handelsoorlog op de Nederlandse economie.
Maar biedt een handelsconflict ook kansen?
Verschuivende wereldhandel
Voor een aantal bedrijven wel. Zo merkt het Nederlandse plantenkassenbedrijf Centhon dat er de afgelopen maanden meer interesse was in zijn producten, al is dat in de omzet nog niet terug te zien.
Ook vereniging GroentenFruit Huis merkt dat de bereidheid vanuit China om met de EU te onderhandelen, groeit. De belangenbehartiger van de Nederlandse groente- en fruitsector zegt dat hun eigen vertegenwoordiger in China merkt dat de pers dit jaar positiever schrijft over Europa. "Er zijn al meerdere Europese leiders langs geweest. Het is het jaar van Europa, zeggen de Chinezen", aldus algemeen directeur Gert Mulder.
Betrouwbare markt
Het is logisch dat Europa meer handel gaat drijven met China, zeggen economen. Hugo Erken van de Rabobank zegt dat Trumps onvoorspelbaarheid ertoe leidt dat ondernemers in bepaalde branches opeens worden geconfronteerd met een importheffing. De Europese markt is wat dat betreft een stuk betrouwbaarder.
Bovendien treft China ook tegenmaatregelen. Zo wil het land ook importheffingen gaan invoeren op Amerikaanse producten zoals vlees en soja. "Het ziet er dus naar uit dat China ook op zoek zal moeten gaan naar nieuwe handelspartners", zegt Erken.
Alleen verliezers
Werkgeversorganisatie VNO-NCW ziet ook wel kansen voor bedrijven. Maar hoewel de handel met China toeneemt, vindt de organisatie het conflict wel zeer schadelijk. "De aankondiging van steeds nieuwe heffingen is slecht voor het vertrouwen in de internationale handel, want het risico op escalatie blijft boven de markt hangen", zegt handelsexpert Marhijn Visser. Hij zegt dat er bij een handelsoorlog nooit winnaars zijn.
Dat zegt ook ondernemingsvereniging Evofenedex. Directeur Bart Jan Koopman vreest voor een domino-effect. "De respons bij dit soort protectionistische maatregelen is meestal om met gelijke munt terug te betalen." En dat leidt volgens hem in alle betrokken landen tot het verlies van handel en banen.