NOS Nieuws

VS bevestigt miljardenheffing op Chinese producten

De Verenigde Staten gaan een importheffing ter waarde van 50 miljard dollar invoeren op Chinese producten. Vannacht heeft president Trump een plan daarover goedgekeurd en nu komen de details naar buiten.

Het Amerikaanse ministerie van Handel heft onder meer een belasting van 25 procent op medische apparatuur, onderwijsmateriaal en spullen die gebruikt worden in de luchtvaart. Het gaat niet om producten die doorgaans gekocht worden door consumenten, zoals mobiele telefoons en televisies. De nieuwe belastingen gaan in op 6 juli.

Handelsoorlog

De afgelopen maanden legden beide landen elkaar al heffingen op. De VS voerde belastingen in op onder meer zonnepanelen, staal en aluminium. China deed dat eerder al op onder meer fruit, noten, wijn en vliegtuigen.

Kort na de bekendmaking van de nieuwe belastingen ontkende president Trump dat er sprake is van een handelsoorlog tussen de twee grootste economieën ter wereld. Wel zegt hij dat er weer nieuwe Amerikaanse maatregelen komen als China terugslaat.

Voorafgaand aan de verklaring van Trump beloofden de Chinezen al om zelf ook nieuwe heffingen in te voeren. De kans is dus groot dat Trump daarop weer reageert met heffingen ter waarde van 100 miljard dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl