Air France-KLM houdt poot stijf: salarisverhoging opnieuw afgewezen

AFP

De nieuwe stakingen die Air France voor eind deze maand heeft aangekondigd, gaan zeer waarschijnlijk door. Tijdelijk voorzitter Anne-Marie Couderc zei vandaag in een gesprek met de Franse vakbonden niet in te gaan op de looneis. Zij vindt dat zij geen mandaat heeft, de nieuwe ceo zou hier over moeten beslissen.

Maar de bonden hebben eerder al gezegd niet te willen wachten op een nieuwe bestuurder. Het personeel wil daarom van 23 tot en met 26 juni gaan staken. Zij eisen voor dit jaar een loonsverhoging van 6 procent voor de Franse tak van het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern.

Het loonconflict was reden voor topman Jean-Marc Janaillac om in mei op te stappen.

Malaise

Bij Air France-KLM is het al tijden onrustig. Personeel van Air France heeft sinds het begin van het jaar al veertien keer het werk neergelegd.

De stakingen bij de Franse tak van de luchtvaartmaatschappij kosten het bedrijf veel geld. In het eerste kwartaal werd een operationeel verlies geleden van 118 miljoen euro. Daarvan was 75 miljoen het gevolg van stakingen.

De directie presenteerde vandaag wel een pakket maatregelen tegen de 'interne malaise'. In een persverklaring staat dat er per direct concrete maatregelen genomen worden om de werkomstandigheden te verbeteren.

Air France belooft de faciliteiten voor de grondafhandeling op de Parijse luchthaven Orly te vernieuwen. Ook komen er meer rustruimtes voor bemanningsleden van Air France-toestellen. Het luchtvaartbedrijf zegt daarnaast beter om te willen gaan met de kritiek en onvrede van het personeel.

Air France vraagt de vakbonden hun aangekondigde staking in te trekken omdat die het bedrijf nog meer schade kan berokkenen. Ook wijzen zij op de drukke zomerperiode die eraan komt.

STER Reclame