Verkiezingsposter van Erdogan in Istanbul
NOS Nieuws

Erdogan belooft einde aan noodtoestand bij verkiezingswinst

De Turkse president Erdogan zal de noodtoestand opheffen als hij de verkiezingen van 24 juni wint. Die belofte deed hij in een interview met de Turkse zender 24TV.

De noodtoestand werd ingesteld na de couppoging van juli 2016 en wordt nog steeds elke drie maanden verlengd. Erdogan zei er wel bij dat de noodtoestand opnieuw wordt ingesteld als het land weer met dreigingen te maken krijgt.

Begin mei kondigde de regering een hervorming aan van het pensioenstelsel en een vernieuwing van het sociale stelsel. Toen werd gesuggereerd dat dat een zet was van de president om de ouderen aan zijn kant te krijgen voor de verkiezingen. Ook deed hij toezeggingen aan studenten.

Rechten inperken

Dankzij de noodtoestand kunnen president en regering zonder instemming van het parlement nieuwe wetten aannemen en rechten en vrijheden van de Turken inperken.

Sinds de mislukte coup zijn meer dan 160.000 mensen vastgezet en een vergelijkbaar aantal mensen dat in de publieke sector werkte, raakte zijn baan kwijt, zegt de VN. Ook is de vrije pers de mond gesnoerd en zijn journalisten en activisten opgepakt.

Volgens critici gebruikt Erdogan de situatie om protesten de kop in te drukken. Volgens Turkije zijn de maatregelen nodig voor de veiligheid en heeft de noodtoestand geen invloed op de verkiezingscampagne. Het beschermt juist tegen terrorisme en weerhoudt arbeiders ervan om te gaan staken, zei Erdogan eerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl